Норови АМКУ: ОТВ під керівництвом однокурсника Терентьєва поховало справу про змову фармацевтів на СНІД-тестах
19.11.2018   //  

Київське обласне територіальне відділення АМКУ (ОТВ) закрило провадження у справі про змову ТОВ «ЛабіМед» та ТОВ «НВП “ХіМеК”» на закупівлі тест-систем «Черкаським обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом» за 340 тис. грн. Про це свідчить рішення відділення від 9 жовтня.

Антимонопольники розпочали справу про ймовірну змову між фармацевтичними компаніями «ЛабіМед» та «ХіМеК» ще у квітні 2014 року. Перші докази у справі шукало нині припинене Київське міське територіальне відділення АМКУ (МТВ). Після припинення діяльності МТВ Антимонопольний комітет створив обласне тервідділення ОТВ, яке очолив Олексій Хмельницький, однокурсник голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва по навчанню в КІМО.

Провадження стосувалось закупівлі 2013 року: у березні «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» уклав із НВП «ХіМеК» договір на поставку тест-систем 18-ти найменувань за 339,97 тис. грн. Єдиним конкурентом «ХіМеКа» на торгах виступило ТОВ «ЛабіМед» з дешевшою на 17 тис. грн заявкою.

Київське МТВ дослідило, що ціни учасників пов’язані спільною системою обчислення. А саме, 14 із 18 найменувань препаратів у заявці «ЛабіМеду» коштують дорожче за препарати «ХіМеКа» на 3,3%.

Київське ОТВ, перевіривши ці дані, виявило, що ціни 5 найменувань відрізняються на 3,33%, а 8 найменувань – на 3,28%.

«Різниця цін на 3,28 % по 8 з 18 позицій не може свідчити про те, що Учасники спільно готували свої цінові пропозиції»,  – резюмували у Відділенні.

Також Київське МТВ встановило, що у складі своїх пропозицій компанії надали гарантійні листи від одного і того ж виробника (ПАТ «НВК “Діапроф-Мед”»). Однак, Київське ОТВ виявило, що листи видані в різний проміжок часу та з різною реєстраційною нумерацією.

ОТВ вирішило здійснити порівняльний аналіз цін учасників, звернувшись за інформацією до «Діапроф-Меду». Там зазначили, що у 2012-2013 роках постачали «ЛабіМеду» лише одне найменування із зазначеного переліку продукції, а «ХіМеКу» – усі 18-ть. Виробник надав середні ціни продажу цих найменувань із урахуванням знижок для кожної з компаній, проте, це не дозволило ОТВ проаналізувати цінові заявки учасників.

Київське МТВ встановило, що і «ЛабіМед» і «ХіМеК» орендували складські приміщення на базі медпрепаратів ДП «Укрвакцина» (аптечний склад №1), що на вулиці Каштановій, 66-А в Обухові Київської області. Крім того, компанії замовляли тут же послуги з перевезення. Київське ОТВ вирішило, що ці факти не свідчать про обмін інформацією між учасниками.

У матеріалах справи також зафіксовано, що компанії надали довідки ДПІ у Солом’янському районі, датовані одним і тим же днем (20 лютого 2013 року) з терміном дії 10 днів (№4678/10/19-35 та №4652/10/19-35). Крім того, ці довідки на підставі доручень обох компаній отримував один представник – Федоренко Максим Миколайович. У 2013 році Федоренко працював бухгалтером у «ХіМеК».

Проте, Київське ОТВ «не виявило фактів», які б свідчили про можливість Федоренка впливати на умови участі обох компаній у закупівлі, а отже не можна говорити про «вчинення компаніями антиконкурентної узгодженої поведінки».

Київське МТВ зауважило схожість в оформленні обома компаніями довідки про несудимість. Київське ОТВ дійшло до висновку, що схожість в оформленні однієї довідки є недостатнім аргументом для доведення тендерної змови.

Врешті, Київське ОТВ закрило провадження у справі.

Від «Наших грошей»:

З 2012 року «ЛабіМед» та «ХіМеК» перетинались щонайменше на 14 тендерах, з яких 10 разів – конкурували лише між собою.

Раніше до складу засновників ТОВ «ЛабіМед» (перша назва «Хімек-Інструментс») входив Руслан Ічкаленко, який є нинішнім співвласником ТОВ «НВП “ХіМеК”».

У свою чергу раніше співзасновником «НВП “ХіМеК”» був Валентин Шеховцов, який у 2012 році був членом правління (директором з продажів) вищезгаданого виробника тест-систем ПАТ «НВК ”Діапроф-Мед”».

Це не єдиний зв’язок між фірмами, чию справо закрило Київське ОТВ. Разом з Ічкаленком до складу засновників «ЛабіМеду» входила Маргарита Рязанцева. За даними «Youcontrol», вона вийшла з числа юридичних засновників фірми весною 2016 року. При цьому, минулого року вона отримала від НВП «ХіМеК» заробітну плату у розмірі 169 тис. грн.

Донька Рязанцевої, Ірина Савченко, донедавна була засновницею фармацевтичного ТОВ «Лаблайн». За даними «Прозорро»,  ця компанія також орендує складське приміщення на Каштанова, 66-а і там же замовляє послуги з перевезення, а ще є найчастішим конкурентом «ХіМеКа» на публічних закупівлях. Для того, щоб підіграти «Лаблайну» на торгах «Запорізької обласної станції переливання крові» «ХіМеК» взагалі прийшов без документів.

Сьогодні «Лаблайн» записане на Юрія Бондаренка. Як підприємець Бондаренко приходив на держзакупівлі із ТОВ «Реал діагностик» Руслана Ічкаленка. Цю тендерну змову описували «НГ.Запоріжжя». Журналісти видання зателефонували у «Реал діагностик» і попросили до телефону «конкурента» цієї компанії Юрія Бондаренка. Там повідомили, що «він у відпустці». Також «НГ.Запоріжжя» дослідили сторінки згаданих осіб у соцмережі і виявилось, що і там вони товаришують між собою. Сьогодні сторінки деяких фігурантів розслідування «НГ.Запоріжжя» видалені.

У Руслана Ічкаленка є брати – Валентин та Олексій. Контактний номер Валентина Ічкаленка (0442494080), як ФОПа, використовували також Валерія Бондар (яка за тендерними документами є штатним працівником «Лаблайну»), згадуваний Юрій Бондаренко та Наталія Вісик (у дівоцтві Сич). Остання є директором «Лаблайну», а як ФОП відома тим, що ходила на закупівлі із «Реал Діагностик» та Русланом Ічкаленком.

Олексій Ічкаленко працює у ТОВ «Медлідер 24», одноосібним власником та керівником якого є Микола Бондар. Бондар також займається продажем фармтоварів. І навіть на трьох закупівлях конкурував Юрієм Бондаренком, і на двох – із Наталією Сич (Вісик).

Нині «ЛабіМед» записано на Андрія Рогачова, ще одним співвласником разом з Рязанцевою і Ічкаленком був Максим Павлов.

Юлія Костюк, «Наші гроші»