НКРЕКП відмовилась показати заяву на Ахметова в АМКУ, «Укренерго» чесно розповіло про гріхи ДТЕК
19.11.2018   //  

Хамська відповідь НЕКРЕКП

НКРЕКП не надало «Нашим грошам» копію своєї заяви, поданої комісією до Антимонопольного комітету у 2015 році.

НКРЕКП повідомила, що перенаправила запит представника «Наших грошей» на адресу АМКУ, бо сама не володіє ніякою інформацію по справі АМКУ №128-26.13/14-15, відкриту саме на підставі заяви НКРЕКП за  ознаками порушення ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ТОВ «ДТЕК  Східенерго»  та  ПАТ «ДТЕК Західенерго» законодавства про захист економічної конкуренції.

У свою чергу держкомпанія «Укренерго» по повністю ідентичному запиту (нижче скріншоти запитів) надало свою заяву 2015 року, у якій йшлось про загрози стабільній роботі енергоринку України у розпал війни з Росією на території Донбасу.

За даними «Укренерго», компанія ДТЕК тоді заблокувала розробку проекту, що мав передбачати можливість роботи енергоблоку №11 Бурштинської ТЕС як на експорт, так і в Україну (весь текст заяви Укренерго нижче).

«Укренерго» відмічало, що компанії «Центренерго» і «Донбасенерго» тоді повністю виконували ремонти на генеруючих об’єктах. ДТЕК також повністю ремонтувало блоки, що не працювали на енергосистему України. Але на енергоблоках ДТЕК, що працювали на Україну, у 2015 році обсяги ремонтів виконувались не в повному обсязі, і вони знаходились в ремонті вдвічі довше, ніж у попередньому році.

Також були наведені приклади зупинок низки енергоблоків, через які для стабілізації роботи енергосистеми України довелось закуповувати електроенергію у Росії.

«Укренерго» відмічало, що значна частина запасів вугілля тоді була зосереджена на станціях, які не працювали на систему України – 70% антрациту лежало на складах Луганської ТЕС, 20% газового вугілля було на Бурштинській ТЕС.

Нагадаємо, 20 листопада о 10-00 в АМКУ за участі преси та громадськості відбудеться розгляд справи щодо ДТЕК, яку вела перша заступниця голови АМКУ Марія Ніжнік. На перше засідання 6 листопада НКРЕКП взагалі не направило свого представника, «Укренерго» надіслало представника без довіреності. Це стало стало причиною переносу засідання на 20 листопада. Згодом голова АМКУ Юрій Терентьєв припустив розгляд справи без участі позивачів «з якихось поважних причин».

НКРЕКП подавало свою заяву у 2015 році, коли Нацкомісію очолював Дмитро Вовк, колишній працівник ICU і «Рошен». Тоді президент Петро Порошенко заявляв про боротьбу з олігархами. За наслідками «деолігархізації» єврооблігації ДТЕКу значно подешевшали і їх скупила інвесткомпанія ICU. Вихідці з цієї фірми тоді якраз очолювали НКРЕКП, Міністерство енергетики і Нацбанк.

Після початку справи АМКУ, НКРЕКП у 2016 році прийняла формулу «Роттердам+», яку від АМКУ погодив особисто голова комітету Юрій Терентьєв. Ця формула значно збільшила прибутки ДТЕКу і внаслідок подорожчали придбані ICU єврооблігації.

Після Вовка НКРЕКП очолила Оксана Кривенко, яка раніше працювала під керівництвом Вовка у Нацкомісії. Кривенко так само як і Вовк відмовилась надавати НАБУ дані щодо конкретних показників, які Нацкомісія закладала для розрахунків у формулу «Роттердам+».