Лікарня свата Дубневича на діалізних тендерах заради улюбленців Семочка викинула на 30 мільйонів дешевшу фірму
19.11.2018   //  

Зліва направо – Ярослав Дубневич, Павло Дубневич, Богдан Дубневич, Михайло Гичка

У березні цього року Львівська обласна клінічна лікарня, гендиректором та головлікарем якої є Михайло Гичка, двічі замовила ТОВ «Лінк-Медитал» витратні матеріали для перитонеального діалізу на загальну суму 94,89 млн грн., відхиливши дешевші на 30,37 млн грн. пропозиції ТОВ «Діавіта». Про це йдеться в сюжеті Інни Попович для програми «ЦРУ» (24 канал).

Журналісти проаналізували закупівлі обллікарні, і з’ясували, що впродовж тривалого часу найбільші суми від лікарні – до 10 млн грн. на місяць – надходили на рахунки «Лінк-Медитал». Ця компанія постачає витратні матеріали для діалізу з Німеччини марки Fresenius.

На початку 2018 р. на Львівську область з держсубвенцій на діалізну програму виділи 100 млн грн. І одразу ж обласна лікарня оголосила 2 тендери. Перший – майже 85 млн грн. – на витратні матеріали для гемодіалізу. Пропозиція «Лінк-Медитал» – 80,93 млн грн., а «Діавіти» – 55. Різниця – 25 млн грн. Така ж ситуація і з другим тендером на перитонеальний діаліз з очікуваною вартістю 14,26 млн грн.  Тут різниця – 5 млн грн.

Однак Львівська обллікарня не обрала «Діавіту» переможцем тендерів.

 «Восени пан Гичка запросив керівництво нашої компанії і сказав, що «ну, хлопці, ви ж мені тут реалізуєте витратні матеріали, а зворотного від вас посилання немає». Тобто, «я ж теж хочу на цьому заробляти», – зазначив представник «Діавіти» Сергій Христинченко, додавши, що Гичка запевнив, що інакше компанія на ринку Львівщини витратні матеріали більше реалізовувати не буде.

Журналісти підкреслили, що слова Христиченко можна було б поставити під сумнів як зацікавленої сторони, але наведені приклади підтверджують і правоохоронці. У 2017 р. Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження, фігурантом якого є «Лінк-Медитал». У судовому документі написано, що лікарі та приватники пішли на змову.

«… у2016-2018 рр., зловживаючи службовим становищем, шляхом проведення відкритих торгів щодо закупівлі витратних матеріалів та послуг для проведення медичних процедур методом гемодіалізу за завищеними цінами», – йдеться у документі.

«ЦРУ» також з’ясувало, що нещодавно лікарня передала в оренду ТОВ «Україно-польський центр серця «Львів» приміщення на Чернігівській, 7 на 246 кв м. Орендна плата склала 65 тис грн. на місяць.

Гичка розповів журналістам, що фірма орендуватиме приміщення на благо пацієнтів, адже у державного медзакладу у достатній кількості нема дорогого медобладнання, зокрема анімографів. Водночас, згідно з даними «Прозорро», у травні цього року лікарня замовила ТОВ «Протек Солюшнз Україна» два анімографи за 49,30 млн грн. В подальшому сума була зменшена до 46,16 млн грн. Згідно з даними порталу публічних коштів e-data, у черні лікарня заплатила 50% – 23,08 млн грн. – фірмі, яка повинна була поставити обладнання до кінця вересня. У компанії не відповіли, чи поставили анімографи. Журналісти також звернули увагу, що і «Протек Солюшнз Україна» фігурує у кримінальних справах, де йдеться про штучно завищені ціни та змову зі службовцями медзакладів.

Михайло Гичка є депутатом Львівської облради від БПП, де входить до комісії з  питань охорони здоров’я, яку раніше очолював. Сват Гички – нардеп від БПП Богдан Дубневич. Згідно з декларацією Гички, він та дружина їздять на Toyota Land Cruiser 120 2008 р.в. та Lexus NX 200T 2016 р.в. У нього є будинок на 400 кв м. в елітному передмісті Львова Зимній Воді.

Від «Наших грошей»:

У програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» Сергій Христинченко, який працює директором департаменту в «Діавіті», розповів про вимоги хабарів і тиск з боку управління Сергія Семочка, який наразі є першим замголови Служби зовнішньої розвідки. Наразі проти Христинченка складено обвинувальний акт по справі щодо поставок діалізного устаткування для лікарні у Вінниці. Свідками по цій справі з боку обвинувачення виступають представники «Лінк-медиталу».

 

Як йшлося в матеріалі «Наших грошей» «Діалізна маржа для СБУ», ТОВ «Лінк-Медитал» найдорожчі контракти в результаті тендерів укладало тоді, коли з різних причин тендери пройшли без «Діавіти». На тих із них, де «Діавіта» брала повноцінну участь, «Лінк-Медитал» стрімко падав у ціні. По левовій частині таких угод пізніше були укладені допугоди на підвищення ціни.

Для того, щоб торги відбулись, «Лінк-Медитал» залучав до аукціонів ще одного фрезенівського спаринг-партнера – ТОВ «Ренарт». Саме так сталося у 2-х тендерах, про які йдеться в матеріалі «ЦРУ».

Керівником «Лінк-Медитал» від грудня 2016 р. є Геннадій Нерсесян, який за часів Януковича працював спеціалістом в Управлінні моніторингу державних цільових програм та державних закупівель МОЗ під керівництвом Романа Богачова. Власником «Лінк-Медиталу» є Олексій Баришевський. Раніше він контролював фірму на пару з батьком – Миколою Баришевським.