Держгеонадра поновило оформлення «прокладці» спецдозволів на видобуток урану
16.11.2018   //  

Тимчасовий в.о. голови Держгеонадр Олег Кирилюк видав наказ про видачу ТОВ «Атомні енергетичні системи України» спеціальних дозволів на дослідно-промислову розробку уранових родовищ в Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Відповідний наказ №415 він підписав 5 листопада 2018 року.

Спецдозволи видані без проведення аукціонів. Підставою для їх видачі Держгеонадра вказали програну в судах справу 826/6873/16 за позовом «АЕСУ», яка довела, що орендувала на уранових родових цілісно-майнові комплекси, а тому мала за діючим до квітня 2016 року Порядком отримати спецдозволи без конкурсів. Справа в два кола розглядалася в судах в 2016-2018 роках, позов «АЕСУ» було задоволено.

Цікаво, що в 2017 року попередній керівник Держгеонадр Микола Бояркін за результатами судових розглядів видав накази №92-95 від 28 лютого (нині відсутні на сайті Держгеонадр), за яким було доручено видати «АЕСУ» чотири спецдозволи на користування Сурської та Новогурівською площами в Дніпропетровській області та Сафонівською та Михайлівською площами в Миколаївській області. Але в базі ДНВП «Геоінформ України» в переліку виданих спецдозволи по цим ділянкам відсутні. Бояркін був звільнений Кабміном через півтора місяці після підписання цього наказу.

Нинішній наказ за підписом Кирилюка повністю повторює попередній і надає чотири уранових площі в користування до 5 листопада 2021 року.

За даними ЗМІ, всі згадані площі є високо перспективними. Після отримання спецдозволів «АЕСУ» стане першим приватним підприємством в історії країни, яке отримало право видобутку уранової руди, концентрат якої використовується для при виробництві ядерного палива для атомних електростанції.

Власником «АЕСУ» з 2016 року є ТОВ «Ю-Тек Енерджи», яке прописане в штаті Делавер, що є внутрішнім офшором США. Керівником української фірми є харків’янин Олександр Настенко. Він був серед числа перших засновників фірми в 2015, де його партнерами були Даніїл Бєляєв, Віталій Якименко та Роман Дружбін. Якименко, Настенко та Дружбін причетні до створення низки підприємств, які в 2016-2017 роках отримали в користування цінні родовища без аукціонів або в результаті їх формального проведення, що встановив Антимонопольний комітет України.

Згаданий вище Роман Дружбін – колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на призвісько Саша «Браслет».Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова. Котвицький прославився виведенням $40 млн, що раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського В середині 2000-х Павлюченко був помічником саме Злочевського.

В 2017-2018 роках власником та співвласником фірм, до створення яких були причетні Настенко та Дружбін став власник мережі «АТБ» Геннадій Буткевич або його оточення.

Екс-співробітник ГПУ Дмитро Сус називав Буткевича «ліпшим другом» генерального прокурора Юрія Луценка.