Затягується суд по менеджеру Фурсіна, підозрюваного у привласненні мільйонів на теплі у мерзнучих Смілі та Шепетівці
15.11.2018   //  

У судах затягується розгляд кримінальної справи, згідно з якою правоохоронці підозрюють бізнесмена Андрія Карпенка у організації привласнення 38,53 млн грн., отриманих TOB «Сміла Енергоінвест», яке централізовано постачало тепло у місті Сміла Черкаської області.

Справу про привласнення коштів «Сміла Енергоінвест», яка отримувала гроші від мешканців Сміли за постачання тепла, слідчі розслідують з кінця 2015 року.

Правоохоронці вважають, що Карпенко організував схему привласнення коштів у 2010 р. Будучи директором держпідприємства «Агентство розвитку житлово-комунального господарства», Карпенко мав вплив на підконтрольне йому «Сміла Енергоінвест» і став ініціатором розроблення договору «Про спільну діяльність», який був укладений між «Агентством розвитку ЖКГ», «Сміла Енергоінвест» та комунальним підприємством «Смілакомунтеплоенерго». Згідно з угодою КП «Смілакомунтеплоенерго» фактично передавало своє майно у користування «Сміла Енергоінвест», очолюване ще одним підозрюваним у привласненні 38,53 млн грн. Дмитром Мельниченком.

«Сміла Енергоінвест» відкрила рахунок у АТ «Місто Банк», підконтрольне нардепу з «Волі народу» Івану Фурсіну.

Після цього Карпенко дав незаконну вказівку використовувати банківські рахунки «Місто Банк» замість рахунків із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу НАК «Нафтогаз України», на які повинні були надходити кошти за поставлене тепло.

В результаті кошти, сплачені мешканцями Сміли за тепло, виводилися, а борг «Сміла Енергоінвест» за природний газ збільшувався.

Схема привласнення коштів, в якій також було задіяне підконтрольне Карпенку TOB «Комунальні системи України», діяла до 2017 р.  На той час борг приватної теплопостачальної компанії перед «Нафтогазом» склав 85 млн грн.

На початку грудня минуло року Андрія Карпенка було арештовано. 7 грудня Придніпровський райсуд м. Черкаси вирішив не тримати Андрія Карпенка під вартою в СІЗО, а відпустити на поруки нардепа Івана Фурсіна. У травні цього року було завершено досудове розслідування і Карпенку та його адвокату надано доступ до матеріалів кримінального провадження (53 томи). На думку прокуратури, підозрюваний та його захисник зволікали з ознайомленням матеріалів, водночас адвокат заявляв про великий об’єм та просив надати додатковий строк для ознайомлення.

У серпні у Смілянському міськрайоного суду Черкаської області почався розгляд обвинувального акту у кримінальному провадженні по обвинуваченню Карпенка та Мельниченка у привласненні коштів. 29 жовтня до участі у розгляді долучили «Нафтогаз України».

Цьогоріч теплопостачальником в місті Смілі є комунальне підприємство «Смілатеплокомуненерго».

Як у минулому, так і у цьому році через відсутність теплопостачання мерзнуть мешканці Сміли, а також міста Шепетівка Хмельницької області. У зв’язку з цим 12 листопада йшлося про запровадження надзвичайного стану у містах через відсутність тепла.

У Шепетівці теплопостачанням займається приватна фірма ТОВ  «Шепетівка Енергоінвест» (взяло майно у концесію), яке теж було підконтрольне Карпенку і теж має борги перед «Нафтогазом».

За інформацією мера Шепетівки Михайла Полодюка, з січня 2017 по серпень 2018 р. з державного і місцевого бюджетів було перераховано «Шепетівці Енергоінвест» більше 60 млн грн., при цьому фірма має борг всього 56 млн грн.

«Куди я не звертався (і в правоохоронні структури), ніхто не дає пояснення, куди поділися гроші і чому борг перед НАК «Нафтогаз» цієї приватної компанії не зникає взагалі нікуди», – розповів у листопаді Полодюк.

Згідно з даними Судового реєстру, службовці «Шепетівка Енергоінвест» завдали матеріальних збитків НАК «Нафтогаз України» щонайменше на 4 млн грн. Крім того, як і TOB «Сміла Енергоінвест» «Шепетівка Енергоінвест» виводила з підприємства кошти, сплачені мешканцями Шепетівки за тепло.

Наразі засновником ТОВ  «Шепетівка Енергоінвест» є рівненське ТОВ «Тріумф ПФ» бізнесменів Юрія Фалка та Олександра Пустовойта, який є директором «Шепетівка Енергоінвест».

На початку 2000-х Андрій Карпенко був успішним газовим бізнесменом, контролював кілька облгазів та концерн «Укргаз». Він втратив свої активи після того, як Дмитро Фірташ почав формувати свою газову імперію. Івана Фурсіна ЗМІ називають молодшим партнером Фірташа.

На останніх місцевих виборах Карпенко очолив партію «Сила громад», яка висунула своїх кандидатів у мери і депутати Сміли Черкаської області, Шепетівки Хмельницької області, Запоріжжя і смт. Щасливе Київської області.