Центральний апарат АМКУ найме 15 нових кадрів з зарплатами по 19 тисяч гривень за рахунок областей
15.11.2018   //  

Антимонопольний комітет попросив Кабмін збільшити на 15 осіб граничну чисельність працівників апарату Комітету за рахунок аналогічного зменшення граничної чисельності штату територіальних антимонопольних органів. Про це свідчить проект постанови, винесену на розгляд урядового комітету від головуванням віце-премєра Володимира Кістіона 15 листопада.

Сьогодні гранична чисельність працівників апарату Комітету становить 318 осіб. Проектом постанови пропонуються збільшити цю цифру до 333 осіб.

Міністерство фінансів застерігалось від того, що в результаті збільшення кадрів апарату Комітету з державного бюджету доведеться виділяти додаткові кошти на оплату їхньої праці.

Однак, в АМКУ повідомили, що зміни кадрового складу апарату Комітету планують здійснити за рахунок зменшення штату працівників у регіональних відділеннях.

У 2019 році на оплату 15 додаткових працівників апарату Комітету піде 2,42 млн грн і стільки ж буде забрано з фонду оплати праці тервідділень. У 2020 році в апарат на оплату праці зайдуть додаткові 3,36 млн грн – і рівно таку ж суму втратять тервідділення. Тобто видатки на одного працівника в середньому складуть 19 тис грн. на місяць.

Комітет планує найняти одного начальника відділу та 14 головних спеціалістів. Водночас, територіальні відділення залишаться без двох заступників голови та 13 головних спеціалістів.

Кошти перекинуть із зарплатних фондів конкретних ОТВ – Вінницького, Дніпропетровського, Львівського, Одеського та Черкаського. Саме у цих відділеннях, йдеться у пояснювальній записці, протягом тривалого часу пустують декілька вакантних посад. Комітет проаналізував навантаження на кожного працівника в цих обласних відділеннях у першому кварталі поточного року і вирішив, що заповнювати ці вакансії – немає потреби.

Нові кадри для апарату Комітет планує залучити у два підрозділи: Департамент з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель та Департамент розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Департамент з питань оскаржень сьогодні налічує 25 працівників, при цьому з року в рік Комітет отримує все більшу кількість тендерних скарг. Якщо у 2016 році до тендерної колегії надійшло 3067 скарг, то у 2017 році – уже 5706 скарг.

Департамент розслідувань порушень конкурентного законодавства налічує 26 спеціалістів. Департамент займається розслідуваннями справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та доводить антиконкурентні узгоджені дії. Так, минулого року п’ятий відділ Департаменту (чисельністю 5 осіб) розслідував 28 справ за першим напрямом, та 48 – за другим. Минулого року на розгляд цього відділу надійшло понад 600 звернень, повідомили в Комітеті.

Антимонопольники також відмітили, що торік за переліченими вище напрямами Комітет наклав штрафів на 1,52 млрд грн (з яких 1,37 млрд грн у справі щодо аукціонів по реалізації нафти групою «Приват», пізніше штраф було скасовано судом), це 84% загального обсягу штрафів від АМКУ, що становить 1,80 млрд грн.

Також, в результаті діяльності Департаменту з питань тендерних оскаржень торік до державного бюджету надійшло 24,2 млн грн (у 2016 році – 12,3 млн грн).

Від «Наших грошей»:

Сума накладених штрафів Комітету не гарантує надходження до бюджету реальних коштів за цими штрафами.

Для прикладу: 13 листопада АМКУ мав розглянути попередні висновки у справі про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального, однак напередодні суд за позовом одного з учасників ринку заборонив Комітету вчиняти будь-які дії у справі.

Відомі випадки затяжних судових оскаржень висновків Комітету, а також випадки, коли АМКУ стягує з порушників конкурентного законодавства менше, ніж того вимагають рекомендаційні роз’яснення. «Наші гроші» в деталях описували схему маніпуляцій з коефіцієнтами, по якій АМКУ занизив штраф «Тедісу» з 3,45 млрд грн до 0,43 млрд грн.

Раніше «НГ» повідомляли про середні заробітні плати керівників департаментів АМКУ. За підсумками минулого року найбільшу заробітну плату отримувала очільниця Департаменту організаційної роботи Світлана Гудзенко – 52 тис. грн/міс. Це найвищий показник, як серед керівників підрозділів Комітету, так і серед уповноважених на чолі з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим.

Протягом вересня-жовтня деякі керівники департаментів повідомили НАЗК про суттєві зміни в майновому стані – отримання заробітної плати, що перевищує 50 прожиткових мінімумів. Перелік декларантів та задекларовані суми у таблиці нижче.

Керівник підрозділу АМКУ Задекларована сума Дата подання повідомлення про зміни
Литвин Юрій Миколайович, Департамент розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції 99 тис. грн 1 жовтня
Білянський Олександр Іванович, Департамент конкурентної політики 91 тис. грн 15 жовтня
Полтавець Тетяна Борисівна, Департамент контролю за концентраціями та узгодженими діями 129 тис. грн 7 вересня
Гудзенко Світлана Геннадіївна, Департамент організаційної роботи 99 тис. грн 15 жовтня
Гладський Олександр Вікторович, Управління персоналу 106 тис. грн 30 жовтня