Прокурор Луценка в суді по справі НАБУ підігрувала адвокату фігуранта з ЮУАЕС
14.11.2018   //  

Прокурор Генеральної прокуратури Наталія Хейлик 17 жовтня прийшла на засідання Верховного Суду і підтримала скаргу адвоката одного з фігурантів справи НАБУ по привласненню коштів Южно-Української АЕС, який домагається скасування вироку іншому фігуранту. Про це свідчить постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду.

Спочатку адвокат Юрій Радзієвський домагався скасування вироку від 04.04.2017, яким затверджено угоду про визнання винуватості із засновником ТОВ «Платинум Систем». Через цю фірму на підставі фіктивних договорів виводилися кошти з Южно-Української АЕС. За даними слідства, учасники схеми незаконно заволоділи  27,94 млн грн ЮУАЕС під час двох закупівель у 2012-2013 рр. Адвокат Радзієвський представляв інтереси Дмитра Лисенка, якого слідство називає організатором схеми.

15 вересня 2017 року Апеляційний суд Миколаївської області повернув адвокату Радзієвському скаргу, у якій той просив скасувати вирок від 04.04.2017. Суд вказав, що ні Лисенко, ні його адвокат не мають права оскаржувати затверджену судом угоду, оскільки вона не стосується їхніх прав чи свобод.

Після цього невказаний у судовій постанові захисник Лисенка подав касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду, розгляд якої відбувся 17 жовтня.

На засідання Верховного Суду прийшла прокурор Наталія Хейлик, яка до цієї справи жодного відношення не має. Хейлик, яка є прокурором Департаменту підтримання державного обвинувачення та представництва інтересів громадянина або держави в судах Генпрокуратури, частково підтримала касаційну скаргу захисту і просила Верховний Суд скасувати ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд у цьому суді.

Однак всупереч проханню прокурора Верховний Суд залишив ухвалу апеляційного суду без змін. Ця ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, Наталія Хейлик раніше працювала у прокуратурі Дніпропетровської області, потім у прокуратурі Київської області, після чого у 2008 році перейшла на роботу в ГПУ.

Наталія Хейлик, ймовірно, є сестрою Сергія Хейлика, який, зокрема, є бенефіціарним власником ТОВ «УПК-Європлюс», ТОВ «Славнафта» і ТОВ «Імперіал Пром» (оптова і роздрібна торгівля паливом).

Хейлик фігурував у скандалах із захопленням виробника морозива «Мушкетер», а також ПрАТ «Дніпрофарм».