Голова ДТЕКу злив пресі, що АМКУ не вважає групу Ахметова зловживацьким монополістом
14.11.2018   //  

Голова компанії ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що АМКУ не вважає компанію Ріната Ахметова монополістом, який зловживає своїм становищем. Про це він сказав в інтерв’ю Дмитру Рясному на «Економічній правді».

«З тих попередніх висновків, які нам надіслав АМКУ, не випливає, що ми є монополістом і зловживаємо своїм становищем», – так прокоментував Тимченко справу Антимонопольного комітету, відкриту у 2015 році.

На питання щодо 75% частки ДТЕКу на ринку теплової генерації Тимченко заявив, що «не потрібно спеціально звужувати – сегментувати – ринок».

Голова ДТЕК наголосив, що «у сьогоднішній моделі ринку ні у одного гравця, навіть у “Енергоатома”, немає ринкової влади. В тому сенсі, що ніхто не може сам собі визначити обсяг виробництва електроенергії і її тариф. Всі гравці регулюються державою. Тому і не може бути зловживання монопольним становищем. Нам Міненерго визначає обсяги виробництва, а НКРЕ – дохідну складову».

Також Тимченко заявив, що не вважає ДТЕК вугільним монополістом, бо «більше 90% вугілля, що видобувається ми продаємо нашим же станціям, що по антимонопольному законодавству не включається в частку на ринку».

Максим Тимченко назвав «цивілізованою формою роботи бізнесу» відносини ДТЕКу з державних органами, порівнявши їх італійською компанією Enel та французькою Engie. Журналіст у питанні вказав, що ДТЕК має 4 з 10 голосів у Раді енергоринку, через який здійснює свій вплив на держпідприємство «Енергоринок», з яким у свою чергу часто у зв’язці приймає рішення НКРЕКП.

АМКУ у 2015 році порушив справу за  ознаками порушення ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ТОВ «ДТЕК  Східенерго»  та  ПАТ «ДТЕК Західенерго» законодавства про захист економічної конкуренції. Справу було відкрито за заявами держкомпанії «Укренерго» та НКРЕКП, які вказували на різні аспекти діяльності ДТЕК.

6 листопада АМКУ провів перше засідання по цій справі. На нього з невідомих причин не з’явились уповноважені представники позивачів «Укренерго» і НКРЕКП, і це стало причиною переносу засідання на 20 листопада. Але потім голова АМКУ Юрій Терентьєв припустив розгляд справи без участі позивачів «з якихось поважних причин».

Після початку справи АМКУ засекретив всі дані щодо свого розслідування. Комітет відмовився надавати на запит заступника редактора сайту «Наші гроші» Юрія Ніколова інформацію про прізвище державного уповноваженого АМКУ, який вів це розслідування, а також повідомляти про сам факт виготовлення попередніх висновків, які в ході справи були направлені для узгодження з ДТЕКом, а тепер – ще до розгляду в АМКУ їх озвучив представник ДТЕКу. На думку АМКУ, оприлюднення цієї інформації загрожувало «національній безпеці України».

Нагадаємо, у 2015 році президент Петро Порошенко оголосив політику «деолігархізації». За її наслідками тоді єврооблігації ДТЕКу значно подешевшали і їх скупила інвесткомпанія ICU. Вихідці з цієї фірми тоді якраз очолювали НКРЕКП, Міністерство енергетики і Нацбанк.

«Деолігархізація» закінчилась у 2016 році. Тоді НКРЕКП прийняла формулу «Роттердам+», яку від АМКУ погодив особисто голова комітету Юрій Терентьєв. Ця формула значно збільшила прибутки ДТЕКу і внаслідок подорожчали єврооблігації, які придбало ICU.