Екс-працівник продав «Украероруху» систему аналізу польотів із чеським софтом за 101 мільйон
14.11.2018   //  

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України 8 листопада за результатами тендеру замовило ТОВ «Інновації Технології Впровадження» («ІТВ») мережевого обладнання на 3,12 млн євро, або 100,56 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня 2019 року поставлять систему збору, збереження, аналізу та розповсюдження даних спостереження повітряного руху України (ССПРУ). Гарантійний строк експлуатації ССПРУ становить два роки.

Розробником програмного забезпечення ССПРУ є компанія «ERA a.s.» (Чехія), яка належить компанії «OMNIPOL a.s.» (Чехія), а та – компанії «OMPO Holding a.s.» (Чехія). Між українською «ІТВ» і чеською «ERA a.s.» було укладено «Bid agreement», тобто угоду про спільну участь у нинішніх торгах «Украероруху».

Монітори LCD Dell 24.1″ U2415 коштують по 15 480 грн. У відкритих джерелах ціни подібних моніторів Dell UltraSharp U2415 сягають 10 511 грн., імовірно, без ПДВ. З урахуванням податку це склало би 12 613 грн., що майже на чверть дешевше.

Ціна угоди на 17% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 3,76 млн євро.

Єдиним конкурентом на активних торгах була компанія «ALES a.s.» (Словаччина), яка належить компанії «D.ICZ Slovakia A. S.», а та у свою чергу – компанії «ICZ a.s.» (Чехія), котрою володіє компанія «ICZ N.V.» (Нідерланди). Акціонерами останньої є Jitka Rosendorfová, та сама чи однойменна компанія «ICZ N.V.» (Нідерланди) та інші.

Словацький суперник уперше брав участь у публічних закупівлях в Україні.

Створена в січні столична фірма «ІТВ» зі статутним капіталом 100 тис грн. належить власнику ТОВ «Т.О.К.І.О.» Ярославу Драчову та співзасновниці ГО «Європейський молодіжний рух» Тетяні Єременко, правління якої очолює Віталій Поштарук.

Комерційним директором «ІТВ» є Петро Січ, до 2007 року – працівник «Украероруху».

Керівником «ІТВ» є Іван Тюпа, який також володіє страховим ТОВ «Консорис» разом із Богданом Фущичем, Олексієм Тюпою і Заремою Авджян та ТОВ «Консалтингова група Інвестиції Проекти Менеджмент» («КГ ІПМ») із Миколою Сибірцевим. Раніше Іван Тюпа також значився кінцевим бенефіціаром ТОВ «Укрленддевелопмент» і ТОВ «Авеста-Буд» через «КГ ІПМ» і ТОВ «Енерджі-ВМ» через «Укрленддевелопмент».

За даними системи «YouControl», раніше директором «ІТВ» був Віктор Типченко.

Донині переможець отримав три маленькі підряди «Украероруху» на 6,63 млн грн.

Ще до аукціону Державна аудиторська служба України оприлюднила у «Прозорро» інформацію про моніторинг цієї закупівлі для тестування персонального кабінету ДАСУ в «Прозорро». Моніторинг був призначений Наказом голови ДАСУ Лідії Гаврилової від 21 вересня 2018 №208. Підставою для внесення семи тендерів, у тому числі й нинішнього, до переліку стала «Інформація, отримана від замовника». Порушень не було виявлено.