Австрійських менеджерів Мартиненка мають арештувати, якщо вони з’являться в Україні
11.11.2018   //  

Київський апеляційний суд відмовив адвокатам у скасуванні ухвал про обрання відносно Вольфганга Ейбергера та Марії Ляпінш, що оголошені у міжнародному розшуку, запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Про це свідчать ухвали суду від 29 жовтня.

Запобіжні заходи відносно Ейбергера та Ляпінш були обрані Солом’янським райсудом Києва 27 квітня цього року. Суд визнав доведеною наявність обґрунтованої підозри та існування ризиків у їхній поведінці. Відтак, постановив, що після їх затримання протягом 48 годин має бути вирішене питання про застосування до них запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою або зміну на більш м’які.

Адвокати «Адвокатської компанії Андрій Мягкий і партнери» подали заяви в апеляційний суд із вимогою скасувати обрані Ейбергеру та Ляпінш запобіжні заходи. Суд повернув їм їхні скарги, оскільки вони безпідставно пропустили строки на оскарження. Зокрема, апеляційний суд вказав, що адвокати цієї ж компанії здійснювали захист Ейбергера та Ляпінш ще у травні 2018 року.

Кримінальне провадження стосовно Ейбергера та Ляпінш було виділене в окреме провадження у вересні 2017 року. 31 серпня 2017 року їм було повідомлено про підозру, а 29 вересня 2017 року – оголошено у міжнародний розшук.

Нагадаємо, 20 вересня Київський апеляційний суд також обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для ще одного фігуранта зі «справи Мартиненка» – Євгена Буги, який теж перебуває у розшуку.

Вольфганг Ейбергер та Марія Ляпінш – директори австрійського товариства «Steuermann», якому ДП «СхідГЗК» переплатило у 2014-2016 рр $17,29 млн за уранову сировину. Як встановило слідство, роль «Steuermann» зводилася лише до отримання коштів від українського держпідприємства, у той час усі поставки на «СхідГЗК» насправді здійснило ТОВ «Степногірський гірничо-хімічний комбінат» (Казахстан).

У травні цього року обвинувальний акт стосовно екс-нардепа Миколи Мартиненка, керівника ПАТ «ОГХК» Руслана Журила, гендиректора ДП «Схід ГЗК» Олександра Сорокіна, першого заступника голови «Нафтогазу» Сергія Переломи, заступника гендиректора Держконцерну «Ядерне паливо» Володимира Богданця та директора управління закупівель дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» Валерія Василькова був направлений до суду для розгляду по суті.

Вони обвинувачуються у заволодінні коштами ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн дол, а також 6,4 млн євро коштів «Енергоатома». Повний текст обвинувального акту щодо М.Мартиненка, Р.Журила та ін. можна прочитати тут.

Стосовно ще двох осіб триває досудове розслідування. Один із них – це затриманий 11 жовтня цього року Павло Скаленко, якого суд взяв під варту 12 жовтня.

Засновниками АО «Адвокатська компанія Андрій Мягкий і партнери» (м. Кропивницький) є Андрій Мягкий і Олександр Квашук. Мягкий є представником адвокатів Кіровоградської області у складі Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, а Квашук – очолює Дисциплінарну палату КДК адвокатури Кіровоградської області. Як відомо, Микола Мартиненко є уродженцем м. СвітловодськКіровоградської області. Крім того, у Кіровоградській області знаходиться Новокостянтинівська шахта (родовище уранових руд) ДП «СхідГЗК».