Родина екс-директора «Електронмашу» стала власником значної частини майна держпідприємства
08.11.2018   //  

Підприємства, засновниками яких є або були родичі колишнього директора ДП «Електронмаш» Мінекономрозвитку Віктора Мови, приватизували більше 8 тис кв м виробничих приміщень та оздоровчий табір держпідприємства. Про це йдеться в розслідуванні Катерини Мітєвої для програми «ЦРУ» (24 канал).

Згідно з Майновим реєстром, ТОВ «Тотем», ТОВ «Лоніц» та ТОВ «ЕН ПІ Менеджмент» мають понад 8 тис кв м колишньої нерухомості «Електронмашу» у Києві на Кільцевій дорозі, 4, де знаходиться держпідприємство. В усіх цих фірмах співзасновником був Намьоткін Олексій Вікторович. Він був прописаний в одній квартирі із Мовою Людмилою Вікторівною – дочкою екс-директора «Електронмашу» Віктора Мови. Тож, Олексій Намьоткін є зятем пана Мови.

Інша частина великих будівель за цією адресою належить структурам співвласника мережі «Фуршет», депутата Київради Ігоря Баленка (зокрема там знаходиться «Ашан), та із власниками в офшорах.

Крім того, серед засновників приватного табору «Лідер» у Пуща-Водиці (ТОВ «Оздоровчий табір «Лідер»), який раніше належав «Електронмашу», є 22 річний Іван Олексійович Намьоткін. В Instagram Людмили Мови є кілька фотографій з сином Іваном Намьоткін, який є також сином Олексія Намьоткіна та внуком колишнього директора «Електронмаш» Віктора Мови.

Як з’ясували журналісти, табір був викуплений згідно з договором купівлі-продажу у 2003 р., що було погоджено держорганами, зокрема профільним Міністерством та Фондом держмайна. Табір був оцінений у 2,29 млн грн.

Ще на балансі «Електронмашу» є дитсадок у Києві на вул. Верховинна, 91/93, неподалік від держпідприємства. Наразі там знаходиться приватний заклад школа-дитячий садок «Схід», який орендує приміщення.  Директорка приватного закладу – Олена Нечаєва. Вона є донькою директора харчового блоку «Електронмашу» Надії Діденко. Пані Діденко разом зі згаданим Олексієм Намьоткіним тримають приватну кулінарію ТОВ «Нова ера» у Києві на вул. Зодчих, 70. За цією ж адресою колись була столова «Електронмашу».

Мінекономрозвитку звільнило директора «Електронмашу» Віктора Мову 23 березня цього року у зв’язку зі зловживання владою та службовим становищем. У заяві Міністерства йшлося, що інформація про зловживання та порушення надійшла від Служби безпеки України.

За даними СБУ, під час перебування на посаді директора ДП Мова разом з іншими посадовцями підприємства з 2000 р. незаконно привласнили держмайно на суму понад 60 млн грн., а також незаконно приватизували виробничі приміщення загальною площею понад 8,8 тис кв м, оздоровчий табір та інші активи на користь підприємства, засновником якого є родич Віктора Мови. Крім того, керівництво «Електронмашу» регулярно проводило закупівлі товарів та послуг з порушеннями, часто за завищеними цінами в одних і тих самих приватних структур, пов’язаних з Віктором Мовою.

Після Мови «Електронмаш» очолив Сергій Єфіменко. Наразі в.о. директора держпідприємства є Дмитро Бондарчук.

ДП «Електронмаш» спеціалізується на постачанні комплектуючих, готової обчислювальної техніки та електронної продукції. Воно випускає, зокрема, прилади харчування бортових електромереж міського транспорту: тролейбусів, трамваїв, вагонів метрополітену та пасажирських вагонів залізниці, а також побутові лічильники газу, контрольно-касові апарати.  У 2017 році було включено до групи підприємств, що підлягають приватизації.