Поліція розслідує виведення коштів на ремонті гуртожитку «Київпастрансу» за 17 мільйонів, на якому піарився Кличко
08.11.2018   //  

Поліція підозрює, що посадова особа ТОВ «Будівельна компанія «Дельта-Буд» заволоділа бюджетними коштами, перерахувавши їх фірмам за фактично не надані товари та послуги у розмірі 17,21 млн грн. під час ремонту гуртожитку КП «Київпастранс». Про це написала Анна Камєліна у «КиевVласті».

Слідство встановило, що 10 серпня 2018 «Київпастранс» оголосило тендер на капремонт свого гуртожитку у Києві на вул. Серпова, 9-А вартістю 17,21 млн грн. На торги пропозиції подали ТОВ «Будівельна компанія «Караван»  і «Дельта-Буд». Остання фірма стала переможцем і отримала підряд, запропонувавши трохи нижчу ціну.

Правоохоронці з’ясували, що під час ремонту гуртожитку КП «Київпастранс» на вул. Серпова, 9-А «Дельта-Буд» залучила декілька організацій, які нібито постачали йому будівельні матеріали і послуги. Так, згідно з наданою податківцями інформацією, «Дельта-Буд» отримувала товарно-матеріальні цінності та послуги від 14 фірм:

Підприємство Сума, млн грн.
ТОВ «Нью лайв» 5,27
ТОВ «Конкорд інвестмент» 3,29
ТОВ «Україна будмонтаж» 3,08
ТОВ «Левайн ЛТД» 2,47
ТОВ «Київ бізнес консорціум» 1,00
ТОВ «Виробнича-комерційна компанія «Кречет» 0,80
ТОВ «Крафт білд» 0,74
ТОВ «Ввікно» 0,72
ТОВ «Стілмен» 0,65
ТОВ «Вотан-прайд» 0,50
ТОВ «Систем ессетс менеджмент» 0,49
ТОВ «Будівельна компанія М-В» 0,45
ТОВ «Профі-уніко» 0,41
ТОВ «Недлес ЛТД» 0,37

Поліція встановила, що усі 14 фірм продавали ТОВ «БК «Дельта-Буд» будівельні матеріали і послуги, які попередньо не купували. Крім того, при вивченні податкової документації товариств-контрагентів було встановлено, що вони здійснювали закупівлю тільки продуктів харчування і матеріалів, які по найменуванню та обсягом не відповідають проданим фірмі «Дельта-Буд».

Також було встановлено, що за адресами, вказаними у реєстраційних документах товариств-контрагентів «Дельта-Буд», у цих 14 фірм відсутні управлінський та технічний персонал, основні засоби, власні, орендовані, складські, торгівельні, виробничі потужності транспортні засоби, матеріальні ресурси, для виготовлення проданої на «Дельта-Буд» продукції. І це свідчить про неможливість проведення з підприємствами будь-яких господарських операцій.

Слідчі отримали доступ до документації по підряду, а також до рахунків підприємств, отримавших кошти від «Дельта-Буд», які в подальшому були привласнені.

Наразі засновником та директором ТОВ «БК «Дельта-Буд» вказана Роксолана Хоменко, але ще в 2017 році керівником і бенефіціаром цієї фірми був Євген Рафальський. За інформацією «Наших грошей», він є родичем (двоюрідним братом) начальника Служби з будівництва та утримання об’єктів транспорту «Київпастрансу» Юрія Курбаля.

Видання також зазначило, що на ремонті гуртожитку за адресою вул. Серпова, 9-А активно піарився мер Києва Віталій Кличко. 5 жовтня він оглянув відремонтований гуртожиток для працівників «Київпастрансу» і заявив, що в планах міської влади – відремонтувати всі гуртожитки цього КП.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними «Прозорро», у 2016-2017 рр. ТОВ «БК «Дельта-Буд» виграла тендерів на загальну суму 17,64 млн грн., третину з яких отримало від КП «Київпастранс» на загальну суму 17,20 млн грн.