Дочка «Нафтогазу» провела торги щодо менеджерського софту із трикратною економією
07.11.2018   //  

ТОВ «Нафтогаз Цифрові технології» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» у вересні-жовтні провело два аукціони на послуги щодо обробки даних та баз даних загальною очікуваною вартістю 12,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Під час аукціонів загальна вартість обох послуг упала на 70% – до 11,18 млн грн.

  • ТОВ «Де Ново» кіпрської фірми «Деново Оверсіз Холдінгз Лімітед» бізнесмена Євгенія Уткіна виграло 5,08 млн грн. на послуги «хмарної» інфраструктури для систем SAP протягом року.

Таким чином, щомісяця «хмара» обходитиметься приблизно у третину мільйона.

Як і вимагала документація тендеру, фірма має дата-центр рівня TIER 3 – «De Novo».

Єдиним конкурентом на «хмарному» тендері було ТОВ «Торгові системи» Дениса Бурдука, Едуарда Дяченка та кіпрської «ДіБі Венче Інвестментс Лтд», яке володіє дата-центрами під торговою маркою «UCloud» рівня TIER 3, фізично розташованими у Києві та Варшаві. Суперник завантажив на торги гарантійний лист, що протягом 45 днів після підписання договору приведе обчислювальні потужності до вимог тендерної документації та проведе сертифікацію обладнання у відповідності до вимог SAP, SAP HANA. Тобто на момент подання заявки сертифікату не було, але тендерна документація це дозволяла.

  • Інший аукціон по доступу до платформи управління бізнес-процесами виграло ДочП «Е-Консалтинг» ТОВ «Соломон-Україна» Андрія Безгубенка із ціною 6,95 млн грн.(контракт зрештою не було укладено).

До кінця 2019 року воно надаватиме доступ 600 користувачів до платформи управління бізнес-процесами Microsoft через браузер або мобільний додаток по 5 409 грн., доступ 200 користувачів порталу через браузер або мобільний додаток по 6 255 грн. і технічну підтримку 600 користувачів за SLA (угода про рівень послуг) по 4 089 грн.

У переможній пропозиції сказано, що платформою в різному обсязі користуються ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Київенерго», сервісне бюро КП «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району м. Києва» Київради, Харківський дата-центр, інтернет-магазин «MOYO», ТОВ «Столичний ЦУМ» і ТОВ «Делівері».

Конкурентами в цьому випадку були ТОВ «Террасофт» Олександра Попова, Катерини Костеревої та кіпрської «БПМонлайн Глобал Лтд» і ТОВ «Еден Про» Марини Квашніної, Олени Мусіної та Станіслава Островського. Причому перший суперник знизив ціну під час аукціону в 2,5 раза, тобто майже до рівня переможця, а другий – лише на 2%.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» створив ТОВ «Нафтогаз Цифрові технології» цього літа зі статутним капіталом 440 млн грн. Дочірня фірма почала проводити тендери на закупівлю софту та пов’язаних з програмуванням послуг без виконання вимог тендерного законодавства – по так званим «допороговим закупівлям». Однією з основних відмінностей цієї процедури від звичайних відкритих торгів є те, що учасники тендеру не можуть скаржитись на дискримінаційні вимоги замовника до АМКУ. Їх скарги розглядає конфліктна комісія самого «Нафтогазу». Тобто функції замовника та органу оскарження зосереджені під одним керівництвом.

Першою допороговою закупівлею ТОВ «Нафтогаз Цифрові технології» став тендер на програмне забезпечення SAP, виграний українським представництвом німецького виробника ТОВ «САП Україна» майже без економії. При очікуваній вартості торгів 23,69 млн грн. переможець виграв торги з ціною 22,67 млн, тобто дешевше всього на 5% від закладеної менеджерами ТОВ «Нафтогаз Цифрові технології» очікуваної ціни.