Косюк отримав від Гройсмана 800 мільйонів на будівництво найбільшої в світі птахофабрики
06.11.2018   //  

ТОВ «Вінницька птахофабрика» в 2018 році отримала з бюджету 806 млн грн. дотацій. Це майже половина вартості програми компенсації будівництва та реконструкції ферм, комплексів та підприємств без залучення банківських кредитів, яку напередодні уряд збільшив до 1,7 млрд грн.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на дані системи «Є-дата».

Так, «Вінницька птахофабрика» 1 листопада отримала за програмою часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів 618,47 млн грн. Загалом з початку року компанія отримала за цим бюджетним рядком 806 млн грн. дотацій.

За день до великого платежу – 31 жовтня, уряд на своєму засіданні затвердив перерозподіл видатків за програмами підтримки агровиробників. У результаті програма компенсації вартості тваринницьких комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільгосппродукції без залучення банківських кредитів була збільшена на 500 млн грн. – до 1,7 млрд грн.була збільшена.

Саме за цією програмою основним одержувачем і стала «Вінницька птахофабрика», яка входить до складу агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» екс-першого заступника голови адміністрації президента Петра Порошенка –  Юрія Косюка.

Оновлені дані урядової підтримки тваринництва

Ще два підприємства Юрія Косюка (ПАТ «Зернопродукт МХП» та ПрАТ «Агрофорт») отримали кошти на утримання корів. Сума дотацій становила 5,5 млн гривень.

Нагадаємо, у 2017 році підприємства холдингу «МХП» отримали рекордну суму дотацій — 1,4 млрд гривень, або приблизно 35% від загальної суми державної підтримки аграрної галузі. Другим найбільшим отримувачем дотацій став «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка— 517 млн гривень.

Після скандалу з отриманням значної суми державних коштів агрохолдингами у 2018 році уряд вирішив змінити систему дотацій на програму підтримки тваринництва. Миронівський хлібопродукт (МХП) — найбільший виробник курятини в Україні. За оцінками самої компанії, вона займає 55% українського ринку курятини. На українському ринку «МХП» представлений торговими марками “Наша Ряба”, «Легко», «Бащинський», «ФуаГра» тощо.

У червні «Вінницька птахофабрика» відкрила нову лінію виробництва і до кінця року планує створити найбільші потужності з виробництва курятини в світі.

Від «Наших грошей»

В початковому варіанті урядового проекту виплати дотацій мова йшла про підтримку виробництва птиці. Але потім ці птохофабрики в урядових документах були перейменовані в підприємства з підприємства з переробки сільськогосподарської сировини.