Євроторги: у яку частину ТП завантажувати проект договору з договірною ціною – у «цінову» чи «нецінову»?
04.11.2018   //  

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська ділиться практикою адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель:

Вважаю, що цей випадок особливий як з точки зору правозастосування, так і з точки зору певних прогалин законодавства, завдяки яким він виник.

ПП «Копмлектавтодор» оскаржило рішення Служби автомобільних доріг у Херсонський області щодо відхилення своєї пропозиції під час закупівлі послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення Херсонської області, влаштування горизонтальної дорожньої розмітки очікуваною вартістю 9,50 млн грн.

Пропозиція скаржника була відхилена з підстав того, що в її складі був відсутній проект договору. Скаржник посилався на те, що такий проект ним був наданий, однак його було завантажено на майданчику з поміткою, що він відноситься до цінової категорії, оскільки договір містить ціну у невід’ємному додатку до нього «договірна ціна». В противному випадку, за інформацією скаржника, такі торги були б відмінені, оскільки розкриття інформації про ціну у «європейських торгах» на стадії розкриття частини пропозиції – є порушенням, яке не можливо виправити, за практикою колегії.

На розгляд Колегії Скаржник надав витяг з інтернет-сторінки сайта «zakupki.prom.ua» «кабінет «ПП «Комплектавтодор» з відображенням інформації: «pdf. «18.проект договору з додатком.pdf», в підтвердження того, що такий проект було завантажено у складі пропозиції.

Також на засідання колегії скаржник надав лист від 20.04.2018 № 20/04 ТОВ «Закупки.пром.уа», яким останнє підтвердило, що в передбачений тендерною документацією період подання пропозицій на його майданчику з облікового запису ПП «Комплектавтодор» була подана тендерна пропозиція, яка складається з 28 файлів та, оскільки файлу «18. Проект договору з додатками.pdf» було присвоєно тип «Цінова пропозиція» він буде відкритий для огляду після проведення електронного аукціону.

Крім того, на засіданні Колегією та представниками Скаржника було здійснено вхід до особистого кабінету Скаржника на електронному майданчику «Закупки.пром.уа» за процедурою закупівлі та, до якого був 06.03.2018 завантажений файл «18. Проект договору з додатками.pdf» з типом «Цінова пропозиція», в якому міститься проект договору та додатки до нього.

Як вже багато про це говорили та писали, Закон України «Про публічні закупівлі» в частині «євроторгів» передбачає, що спочатку відкривається частина тендерної пропозиції учасника. Потім замовник перевіряє пропозиції учасників на предмет відповідності вимогам документації, потім відхиляє/допускає учасників до аукціону. І лише перед початком проведення електронного аукціону відкривається інформація про ціни учасників.

Однак, Закон не містить механізму/обов’язку, який би регламентував, хто саме і як повинен сортувати зазначені документи. Адже замовник, як і всі інші учасники та члени Колегії, не бачить «цінові документи» до аукціону, та відповідно не може їх проаналізувати. Дії учасників, щодо завантаження того чи іншого документа в окремі поля на майданчику чи надання їм різного статусу також не регламентовані чинною нормативною базою України.

Тобто в підсумку залишається, що система «Прозорро» повинна володіти штучним інтелектом та самостійно відсортувати документи, що очевидно не є можливим.

Даний випадок особливий тим, що скаржник знайшов інструменти для доведення на засіданні колегії факту наявності таких документів в «ціновій частині», чим захистив свої права та врятував замовнику процедуру. В противному випадку, у разі завантаження договірної ціни у відкриту частину, торги були б відмінені. Або якщо б скаржник не зміг довести наявність документів в ціновій/закритій частині, останній втратив би можливість позмагатись за підряд в 9,5 млн. грн.

Як результат, зазначена скарга колегією була задоволена. Тому можна використовувати такий алгоритм для доведення.

І не мов би ніхто не винний: ні скаржник, ні замовник, ні система. Однак, на моє переконання  окремий документ з ціною замовнику не потрібен, адже все одно вона змінюється в результаті аукціону, а значить і всі її складові також будуть піддані змінам на розсуд учасника. Однак при цьому вимагання такого документа створює цілу низку складнощів та правових колізій, одну з яких описала сьогодні.

Якщо у вас є питання щодо тендерної адмінколегії АМКУ – надсилайте на адресу Info@nashigroshi.org