У Кличка заплатили 5 мільйонів за невиконаний ремонт каналізації озер Опечень – поліція
02.11.2018   //  

Поліція вважає, що службовці ТОВ «Княжна Либідь», ТОВ «Ріальто» у змові зі службовцями КП «Плесо» привласнили 5,14 млн грн. бюджетних коштів під час нібито ремонту зливостокової каналізації озер Опечень у Києві. Про це написала Анна Камєліна у «КиевVласті».

Слідство встановило, що у 2017 р. «Княжна Либідь» перемогла в тендерних закупівлях КП «Плесо» щодо капремонту зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі Києва за 5,14 млн грн. Того ж року фірма отримала на рахунки бюджетні кошти за нібито виконані роботи.

Проаналізувавши діяльність «Княжна Либідь», слідчі встановили, що договори субпідряду частини ремонту були укладені з ТОВ «Будівельна компанія Роялхауз» і ТОВ «Кост Корпорейт». За даними правоохоронців, останні дві компанії входять до складу транзитно-конвертаційною групи фіктивних фірм: ТОВ «Блек трейд-ін», ТОВ «Даймон компані», ТОВ «Коспорт», ТОВ «Мейз пром», ТОВ «Тенорі», ТОВ «Укр інтеграл-буд», ТОВ «Брі-Макс» та інші. Всі вони мають однаковий алгоритм діяльності:

  • діють з листопада 2017 роки;
  • перебувають на податковому обліку в Подільському районі Києва;
  • реєстрація підприємств здійснювалася на одних і тих же громадян з міста Дніпро;
  • однакова адреса реєстрації при відправці електронного файлу податкової накладної;
  • при підключенні користуються одним IP-адресою: 5.9.76.110;
  • на підприємствах відсутні наймані працівники;
  • при проведенні фінансово-господарських операцій здійснюється підміна товарно-матеріальних цінностей;
  • за юридичними адресами зазначені вище підприємства не значаться.

Слідчі також з’ясували , що під час відправлення і доставки електронного файлу податкової накладної при підключенні «Княжна Либідь» і ТОВ «Ріальто» користуються одним IP-адресою 213.160.140.62 – тобто фірми підконтрольні одним і тим же особам. При цьому, «Ріальто» було конкурентом «Княжна Либідь» на тендері на капремонт каналізації системи озер Опечень.

12 жовтня Подільський райсуд столиці надав Нацполіціі Києва дозвіл на доступ до документів, що знаходяться у володінні КП «Плесо».

Засновниками ТОВ «Княжна Либідь» вказані Василь Пампуха, Оксана Мезенцева та В’ячеслав Божок, який керує фірмою. Власником та директором «БК Роялхауз» є Сергій Поліщук, «Кост Корпорейт» – Олексій Костенко. Власниками «Ріальто» є Сергій Приймаченко та Олександр Яровий, керівник Микола Яровий. Керівником КП «Плесо» з вересня 2017 року є Олег Юсипенко.

Видання нагадує, що Нацполіція також розслідує махінації під час закупівлі КП «Плесо» благоустрою Русанівського каналу (вздовж вул. Флоренції) за 16,8 млн грн., капремонту Дарницького меліоративного каналу за 18 млн грн., розчищення і впорядкування столичних водойм за 50 млн грн.

Опечень – система озер, що утворилася на місці верхньої частини русла річки Почайни в результаті робіт з намиву території житлового масиву Оболонь. Озера дугою оточують масив із заходу і півдня. Система складається з шести озер.

Від «Наших грошей»:

За даними «Прозорро», у 2017-2018 рр. ТОВ «Княжна Либідь» виграла тендерів на загальну суму 88,88 млн грн., переважно у КП «Плесо» та ще одного київського комунального підприємства – «Київзеленбуд».