Аеропорт «Бориспіль» після збільшення пасажиропотоку запланував зменшити виплати державі на третину
02.11.2018   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» планує в 2019 році отримати чистий прибуток в розмірі 966,84 млн грн., що в 1,4 раза менше чинного плану на поточний рік.

Про це йдеться в проекті фінансового плану, який «Бориспіль» подав на розгляд урядового комітету під головуванням першого віце-прем’єра Степана Кубіва 2 листопада.

За документом, найбільший аеропорт України прогнозує в 2019 році зменшення відрахувань державі на 45% – до 789,55 млн грн.

При цьому, капітальні інвестиції підприємства зростуть тільки на 20% – до 2,73 млрд грн. і вони будуть менші від показників програми розвитку аеропорту до 2020 року.  Ця ж програма передбачала і зростання в наступному році чистого прибутку на 2,4%.

Зменшення доходів в «Борисполі» пояснили зменшенням аеропортових зборів з червня 2017 року та зниженням пасажирських зборів. Крім того, на виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України, аеропорт запровадив програму стимулюючих коефіцієнтів (знижок) до аеропортових зборів. Це все вплинуло на те, прибуток знизився на фоні зростання доходу від реалізації продукції. При цьому, аеропорт розраховує на збільшення пасажиропотоку наступного року на 14%.

В фінплані підприємство також вказало, що на зменшення рентабельності його роботи вплинуть витрати на підтримання аеропорту в робочому стані. І подорожчання  по цьому рядку бюджету складе 76%. На 50% зростуть видатки на юридичні послуги.

Також в фінплані вказане зростання на 37% витрат на використання власних автомобілів, на це планують витратити 5,89 млн грн. Такий ріст пояснюють подорожчання палива та ростом зарплат. Щодо оплати праці, то в наступному році в середньому звичайним працівникам заплановано підняти зарплату на 32% – до майже 19 тис грн. Схожий ріст –  31% – запланований зарплат для управлінців, які в середньому щомісяця будуть отримувати 51 тис грн. Зарплатня директора аеропорту в цьому році залишиться незмінною – 589 тис грн. При цьому, урядові експерти в своєму висновку вказали, що підприємство не подало дані про преміювання свого директора протягом року.

Нагадаємо, з грудня 2016 року за результатами кадрового конкурсу аеропорт «Бориспіль» очолив Павло Рябікін, екс-нардеп від партії «УДАР» Віталія Кличка.

Минулого року Кабмін погодився зменшити аеропорту відрахування державі з 75% до 40% в обмін на те, що ці гроші будуть спрямовані на капітальні інвестиції. В фінплан на 2018 рік підприємство заявило добудову термінального комплексу «Зал офіційних делегацій», на ці роботи було заплановано 445 млн грн. зЗамовником будівництва цього терміналу є ДП «Зал офіційних делегацій», яке відноситься до сфери Державного управління справами.