Виконком Філатова підвищив парковочний тариф для улюбленого інвестора
01.11.2018   //  

23 жовтня виконком Дніпровського міськради своїм рішенням збільшив вартість години перебування на 104 міських парковках до 15 грн., ще на 46 – до 10 грн. за годину. Раніше година парковки коштувала 7 грн. Про це написала Ольга Фоменко у «БюроUA».

Для порівняння, у Києві година парковки коштує 10, 7 і 5 грн. У Харкові, за даними КП «Харківпарксервіс» – 5 грн. Щоправда, у Львові година парковки коштує 20 грн., в Одесі – 40 грн. При цьому, Львів і Одеса – одні з найбільш привабливих для туристів місць України.

Всі 150 парковочних майданчиків Дніпра розташовані в центральній частині міста. Їх оператором є ТОВ «Паркт Сервіс Группе», яке нещодавно завели на паркувальний ринок Дніпра під виглядом нібито серйозного іноземного інвестора, «поселивши» фірму у приміщені комунального підприємства «Міськавтопарк».

«Паркт Сервіс Группе» було зареєстровано за кілька місяців до проведення першого дніпровського конкурсу на визначення оператора низки парковок в центрі міста. Керівником «серйозного інвестора» став приятель екс-керівника КП «Міськавтопарк» Сергія Писаренка Сергій Кириченко.

Вигравши свої перші з 150 парковок «Паркт Сервіс Группе» без відповідного рішення виконкому міськради збільшило вартість послуг паркування з 5 до 7 грн. за годину.

«Якщо ви думаєте, що від збільшення вартості паркування виграє бюджет, помиляєтеся. Оператори парковок платять за оренду майданчика і оплачують паркувальний збір. Гроші за оренду отримує КП «Міськавтопарк», з яким оператори укладають договори. За інформацією нашого джерела, мова йде про вкрай невеликі суми. У КП інформацію про вартість оренди парковок тримають у секреті», – йдеться в матеріалі.

У Дніпрі існує три види ставок паркувального збору: для парковок, «обладнаних технічними пристроями обмеження в’їзду», для парковок в «центральній частині міста» і для «інших парковок».

Згідно з рішенням міськради, у 2010 р. ставки становили від 0,04% до 0,1%. У 2016 році депутати трохи підвищили ставки паркувального збору. У лютому і березні 2017 року департамент транспорту провів конкурси на визначення оператора найпопулярніших міських парковок. Всі вони дісталися «Паркт Сервіс Группе». І відразу ставки були зменшені (з 0,115% до 0,075%, з 0,046% до 0,028% та з 0,035% до 0,021%). У квітні цього року ставки паркувального збору знову понизили.

Крім того, у червні 2018 р. міськрада створила інспекцію з контролю над дотриманням правил паркування. Інспектори, в тому числі, будуть стежити за тим, щоб водії оплачували паркування.

«Кому йдуть прибути від оплати за паркування, якщо мова йде про майданчики в центральній частині? «Паркт Сервіс Группе». При цьому оплачувати діяльність інспекторів буде місто. Приблизно так само виглядала б ситуація, якби чиновники вирішили стежити за тим, щоб пасажири приватних маршруток оплачували проїзд, а не їздили «зайцями», або почали контролювати, щоб відвідувачі ресторанів не покидали заклади, не розрахувавшись за з’їдене і випите», – написала журналістка.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Але і на цьому «подарунки» оператору парковок не закінчуються. Нещодавно частину парковок  у центральній частині міста огородили паркувальними стовпчиками. Розташували стовпчики таким чином, щоб автомобіль не зміг покинути майданчик, не розрахувавшись за послугу паркування. Про оператора знову подбало місто. Замовником робіт виступив департамент благоустрою та інфраструктури міськради.