НАЗК покарало найбільш оплачувану посадовицю АМКУ за недекларування 85 тисяч гривень зарплати
01.11.2018   //  

Солом’янський районний суд Києва наклав 1700 грн штрафу на директора Департаменту організаційної роботи Антимонопольного комітету Світлану Гудзенко за неподання до НАЗК інформації про суттєві зміни у майновому стані. Про це свідчить постанова суду від 22 жовтня.

Як встановило НАЗК, у листопаді 2017 року Гудзенко нарахували заробітну плату у розмірі 84,79 тис. грн, яка підлягала декларуванню, однак чиновниця не повідомила Агентство про зміни у майновому стані.

Гудзенко пояснила суду, що минулого року 13 листопада отримала за першу половину місяця 20,23 тис. грн заробітної плати, а 23 листопада – міжрозрахункові виплати у сумі 84,79 тис. грн. На переконання Гудзенко її фактичний дохід не перевищував 50 прожиткових мінімумів, а отже декларуванню не підлягав.

Також на переконання сторони захисту, Гудзенко не порушила норми антикорупційного законодавства, оскільки зазначений дохід був нарахований, але не сплачений – одним платежем Гудзенко отримала 68 тис. грн.

Таку аргументацію суд не підтримав, виходячи з того, що «суттєвою зміною у майновому стані суб’єкта декларування є саме нарахована (виплачена), а не фактично отримана заробітна плата».

«Дохід – це гроші або матеріальні цінності, одержувані фізичною особою внаслідок будь-якої діяльності, яка включає в себе податки  на доходи фізичних осіб, які підприємство зобов’язано  утримувати. Отже, дохід, який був нарахований, але не сплачений  не повідомляється суб’єктом декларування лише у разі, коли такий дохід не був отриманий з причин, що не залежали від волі суб’єкта декларування, в іншому випадку такий дохід декларується», – пояснив суд.

Таким чином, суд постановив, що Гудзенко порушила Закон «Про запобігання корупції», адже не задекларувала нараховані їй кошти у період до 7 грудня 2017 року (протягом 10 днів з моменту їх нарахування).

Нагадаємо, що притягнення до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства є підставою для звільнення. Сторона захисту Гудзенко уже подала апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції.

Нагадаємо, у вересні цього року НАЗК намагалось притягнути в.о. керівника апарату АМКУ Юрія Литвина до адміністративної відповідальності за неподання інформації про отримання 185,85 тис. грн у грудні минулого року. Однак, не змогло довести суду складу злочину.

Раніше «Наші гроші» підрахували розподіл зарплат і премій керівників департаментів АМКУ. За підсумками минулого року Гудзенко отримувала в середньому 52 тис. грн на місяць, що є найвищим показником, як серед керівників підрозділів Комітету, так і серед уповноважених на чолі з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим.