«Енергоатом» замовив через литовську «прокладку» запчастин до російських генераторів РАЕС ще на 119 мільйонів
01.11.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 29 жовтня за результатами тендеру замовило компанії «Nordetanolis» (Литва) запасних частин для Рівненської АЕС на 3,03 млн євро, або 119,39 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У грудні поставлять запасні частини, гумотехнічні вироби та водяні насоси до резервних дизельних електростанцій систем, важливих для безпеки (РДЕС СВБ).

Як і раніше, у нинішньому договорі «Енергоатома» з литовською фірмою «Nordetanolis» у якості виробника запчастин значиться компанія «Adriadiesel d.d.» (Хорватія). При цьому «Nordetanolis» приніс угоди, згідно яких «Adriadiesel d.d.» отримала оригінальні креслення запчастин до дизелів 78Г від компанії «Dimida Sp.z.o.o.» (Польща), а та у свою чергу – від ЗАТ «Производственное объединение «Дизель-Энерго» (Росія), яке є правонаступником виробника двигуна дизель-генератора ДП «Русский дизель».

Найдорожчими в переліку є водяні насоси 70Б-136-002-01 по 135 тис євро. На початку жовтня ця фірма продала їх «Енергоатому» для Хмельницької АЕС за такою ж ціною.

Циліндри у зборі 78-014-020 замовили по 29 625 євро. У серпні вони коштували трохи дешевше – по 28 825 євро.

Литовською компанією «Nordetanolis» володіють кияни Катерина Саковська та Валерій Воронін. Директором є громадянин Білорусі Андрій Кравченко, народжений 19 лютого 1966 р. Фірма має двох застрахованих працівників і займається експортом, імпортом та матеріалами для електромонтажу. Загалом із 2013 року вона отримала підрядів виключно в системі «Енергоатома» на 1,87 млн євро та 791,82 млн грн.

Польська «Dimida Sp.z.o.o.» належить киянам Дмитру та Юлії Мірошниченкам. Із жовтня 2016 року вона отримала підрядів виключно в системі «Енергоатома» на 176,38 млн грн.

Хорватська «Adriadiesel d.d.» (раніше – «Jugoturbina») на 29% належить хорватській «Jadranska Ulaganja d.o.o.». Останньою володіє та керує Ненад Кончар – син мільярдера Данко Кончара, власника хорватських «Kermas Energia» і «Brodotrogir».

Кончар-старший почав кар’єру на заводі «Jugoturbina», дійшовши до директора, вісім років просидів у в’язниці за економічні злочини на цій посаді, ще 15 років жив у Росії. Крім того, він фігурує у «Paradise papers» та віднедавна володіє фінською судноверф’ю «Arctech» разом із державним російським АТ «Об’єднана суднобудівна компанія».

Як писав «Коммерсантъ», у 2015 році «Росатом» відмінив закупівлю в «Adriadiesel d.d.» дизель-генератора для блоку №4 Ростовської АЕС, бо вона запросила надто високу ціну та не надала документи щодо ланцюга походження товару. Хорватську фірму хотіли обрати єдиним постачальником, оскільки раніше поставлене нею обладнання для блоку №3 цієї АЕС виявилось неякісним. Щоб здати блок №3 вчасно, атомники розібрали хорватський дизель-генератор, придбаний для блоку №4, і тепер планували поповнити недостачу.

Єдиним конкурентом на торгах «Енергоатома» не вперше була латвійська «Raido Trading» білорусів Казіміра Гріневица і Сергія Косцова з продукцією «Дизель-Энерго». Ніхто не знижував ціну, тож сума угод на 0,3% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 119,81 млн грн.

Нагадаємо, березневу закупівлю в латвійської «Raido Trading» провели за переговорною процедурою для уніфікації. Тоді ЗАЕС посилалася на лист Державної інспекції ядерного регулювання України про те, що двигун 78Г дизель-генератора АСД-5600 можна ремонтувати нібито лише із залученням спеціалістів виробника РДЕС. Крім того, торік російське «Дизель-Енерго» відмовилось укладати прямий договір з «Енергоатомом» через взаємовідносини між країнами і запропонувало звернутися до «Raido Trading». Ще раніше атомники купували російські запчастини на формально відкритих торгах.

«Raido Trading» згадувалась як офіційний представник російського «Дизель-Енерго» у листі на адресу т. в. о. гендиректора ЗАЕС Юрія Кульби від голови Управління СБУ в Запорізькій області Олександра Шмітька, який є у розпорядженні «Наших грошей».

У листі СБУ вказувалося на те, що залучення для ремонту дизель-генераторів інших підрядників, окрім представника російського виробника, нібито шкодить економічним інтересам держави в особі ЗАЕС. Спецслужба вказувала на спробу атомників провести з 2014 року ремонт силами українських підрядників, зокрема ТОВ «Мотортех». Залучення українського підрядника стало приводом для порушення у 2015 році кримінальної справи №12015080160000982 проти керівників «Енергоатому» щодо державної зради і диверсії (детальніше у статті «Державна зрада в «Енергоатомі». Чи все-таки в СБУ?»).

Нині ж «Енергоатом» укотре на відкритих торгах замовив запчастини, виробником яких зазначена хорватська «Adriadiesel d.d.».