«Дзеркало тижня» натякнуло на причетність порошенківського фінансиста до дорогих кредитів України
31.10.2018   //  

Серед країн, що розвиваються, Україна заплатила в 2018 році найвищу ціну за випуск євробондів. В поточному році уряд двічі виходив на ринок запозичень, де розміщував папери під 9-9,75%, при тому, що раніше випущені ним єврооблігацію торгуються значно дешевше – 7,2-8,8% річних.

Про це пише Юлія Самаєва у виданні «Дзеркало тижня».

Автор відмітила у публікації партнера інвесткомпанії Макара Пасенюка, що обслуговує фінансові операції президента України Петра Порошенка. Його ім’я згадано у контексті кредиту у розмірі $725 млн, який Міністерство залучило у наприкінці серпня з дисконтом 4,44% (відповідає близько 9% річних), щоб у вересні провести планові виплати за зовнішніми позиками.

«Мінфін цілком свідомо пропустив час, коли дохідність за нашими паперами була на рівні 6–7%, дочекався піка й вийшов на ринок, залучаючи під 9%. І що справді дивно, саме цей шестимісячний кредит ми хочемо віддати раніше строку, не в лютому 2019-го, а відразу після одержання грошей нової позики. Ото зрадіють інвестори, які купили шестимісячні бонди, правда ж, пане Пасенюк?», – йдеться у статті.

26 жовтня Україна розмістила євробонди на загальну суму в $2 млрд, продавши інвесторам п’ятирічні облігації на $750 млн під 9% річних і десятирічні папери — на $1,25 млрд. під 9,75%. Планується, що гроші від десятирічних облігацій будуть направлені в бюджет, щоб перекрити дефіцит в 70 млрд грн. А надходження від п’ятирічних бондів будуть спрямовані на дострокове погашення паперів на $725 млн, які були випущені в кінці серпня під 9% річних з піврічним терміном обігу.

На думку «ЗН», при розміщенні серпневих «коротких» бондів міністерство фінансів свідомо пропустило час, коли дохідність паперів України була на рівні 6–7%. На ринок запозичень Україна вийшла під час цінового піку і залучила під 9%. Тепер це запозичення буде достроково перекрите іншою дорогою позикою, а інвестори отримають свої гроші раніше строку.

В жовтні, перед Україною, на ринок зовнішніх запозичень вийшла Туреччина, яка розмістила п’ятирічні папери на $2 млрд під 7,5% річних. При цьому, економічні показники в цій країні значно гірші від макродинаміки України. Також Київ проанонсував відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, що повинно було позитивно вплинути на вартість розміщення.

При цьому раніше випущені українським урядом євробонди нині на ринку торгуються в діапазоні від 7,2% із погашенням 2020 року до 8,8% з погашенням 2025-го.

Україна могла б отримати в рази дешевші гроші від МВФ, який кредитує під 2–3% на 15 років. Але гальмування президентом Петром Порошенком процесу створення Антикорупційного суду зупинило на півтора роки співпрацю України та МВФ.