Поліція вважає, що нікопольські чиновники віддали без торгів зайвих 3 мільйона за неякісний ремонт доріг
28.10.2018   //  

Поліція та прокуратура вважають, що службовці Управління житлово-комунального господарств Нікопольської міськради Дніпропетровської області на замовленнях ремонту міських доріг без торгів в «Прозорро» за 10 млн грн. віддали фірмам-підрядникам зайвих 3 млн грн. Про це написала Марина Деобальд у виданні «Інформатор».

За даними слідства, у 2017 році службовці УЖКГ одноосібно визначили підрядників та без торгів в «Прозорро» уклали прямі договори на капремонт доріг в Нікополі з ТОВ «Ресурс Н», ТОВ «Дорводбуд», ТОВ «Дніпробудгруп-21», ТОВ «НВП «Променергетика» на загальну суму 10 млн грн.

Правоохоронці встановили, що службовці 4-х фірм задля привласнення бюджетних коштів відремонтували дороги з асфальтобетонної суміші, яка не відповідає типу та марки, передбаченим проектами та локальними кошторисами, що призвело до руйнування дорожнього покриття.

Крім того, приватники складали та підписували акти виконаних робіт з капремонтів доріг в Нікополі із завищеними обсягами та вартістю, вказували машини та механізмів, які не використовувались, та завищували вартість та кількість асфальтобетонної суміші. Таке завищення призвело до збитків місцевому бюджету на суму понад 3 млн грн.

У травні цього року слідчі попросили завірені копії всіх документів по ремонту 10 нікопольських вулиць: Добролюбова, Перспективна, Херсонська, Електрометалургів, пров. Млиновий, Першотравнева, Бакинська, Староцерковна, Сагайдачного, пров. Шкільний, Шульгіна. Крім того, слідчі отримали заяви щодо відмови від участі в конкурсних торгах від імені учасників процедури закупівлі підприємств «Ресурс Н», «Дорводбуд», «Дніпробудгруп-21», «Променергетика» та ФОП Добіжа.

Видання також зауважило, що за інформацією голови громадської спілки «Нікопольці» Віталія Журавльова, у минулому році на центральній ділянці вул. Електрометалургів (від Первомайської до Херсонської) капремонт не робили, а просто заліпили дірки до 9 травня, щоб могли пройти люди. Того ж року робили капремонт іншої ділянки вул. Електрометалургів – від автовокзалу до Первомайської. І на тих ділянках асфальт вже продавився. Зараз підрядник усуває недоліки минулорічного ремонту – вирізає торішній пошкоджений і кладе новий асфальт.

Щодо ремонту дороги по вул. Електрометалургів, то по ньому відкрито окрему кримінальну справу. Службовців Департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА та ТОВ «Спецдоррембуд» (Павлоград) підозрюють у привласненні бюджетних коштів. Встановлено, що у 2017 р. за результатами торгів чиновники замовили «Спецдоррембуд» капремонт вулиці на 39,90 млн грн. Фірма частково виконала роботи з влаштування вирівнювального шару дороги, який зазнав руйнації.

Від «Наших грошей»:

«Спецдоррембуд» належить Олегу Жиронкіну й Анатолію Коротченку. Фірма входить у консорціум «УПС» разом із ТОВ «Спеціалізована пересувна механізована колона 788» і ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС». Керівник «Спецдоррембуду» Геннадій Осадчук колись був заступником директора фірми «УПС».

Керівником «Дорводбуд» є Артур Дьордій, власник фірми – Микола Любченко, який раніше був директором нікопольського КП «Міські автодороги», а у 2015 році балотувався до Нікопольської міськради від «Відродження, але депутатом не став.

Засновниками «Променергетика» є Анатолій Фадеєв та Ярослав Нікітін, директор Дмитро Чернявський. Раніше співвласником фірми був бізнесмен Олександр Петровський, якого пов’язували з групою «Приват».

Директором та засновником «Ресурс Н» є Артем Іванов, а «Дніпробудгруп-21» – Ігор Яшуков.