Екс-чиновника звинувачують у 4-мільйонних збитках від штрафів, які фірма Анісімова відсудила у міста
26.10.2018   //  

Колишнього директора Департаменту житлово-комунального господарства Запоріжжя Валерія Безлєпкіна звинувачують в тому, що на підставі його вказівок комунальне підприємство «Основаніє» зазнало фінансових збитків, виплачуючи пеню і прострочення за програні суди з ТОВ «Міські комунікаційні системи» («МКС»).

Про це написав «Запорізький центр розслідувань з посиланням на ухвалу Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя, який присудив тримати Безлєпкіна у суді на час слідства.

За даними слідчих, після свого призначення у лютому 2014 року Безлєпкін, зловживаючи службовим становищем, вирішив створити проблеми для «МКС». Раніше, у серпні 2013 р. фірма уклала договір з КП «Основаніє» на користування програмним комплексом «Розрахунок комунальних платежів».

На думку слідства, Безлєпкін, діючи в інтересах конкурентів «МКС», готував ґрунт для розірвання договорів з фірмою. Чиновник зажадав від директорів всіх комунальних підприємств узгоджувати з ним особисто всі проплати КП по всім закупівлям товарів, робіт і послуг.

Маючи на руках зведений реєстр всіх запланованих платежів комунальних підприємств, Безлєпкін особисто викреслював з нього деякі проплати, зокрема – всі транзакції за договором з «МКС» за користування їх програмним комплексом. Коли представники «Основанія» повідомили Безлєпкіна, що в договорі з фірмою окремо прописані штрафні санкції за несвоєчасні розрахунки, то він все одно наказав тодішньому директору «Основанія» Олексію Гаврікову не платити «МКС» і взагалі викреслити платежі цій фірмі з реєстру.

У підсумку, борг КП «Основаніє» перед ТОВ «МКС» досяг 7,97 млн грн. У Господарському суді фірма послідовно стягнула всі борги КП на загальну суму більш ніж в 13 млн грн. З цих 13 млн грн. штрафні санкції – пеня, збитки від інфляції, штрафи за прострочення – склали 3,53 мільйона гривень.

На думку слідчих, те, що Безлєпкін своїми наказами довів справу до судів, а також стягнення суми понад тих платежів, які «Основаніє» і так повинно було перерахувати «МКС», якраз є складом злочину і шкодою, завданою цим злочином.

Як повідомили журналісти, зазначені у судовій ухвалі події були частиною і продовженням протистояння екс-«смотрящого» по Запоріжжю Євгена Анісімова, який контролював «МКС», та Юрія Коміссарова. У 2013 році  фірми Коміссарова ПАТ «Запоріжзв’язоксервіс» та ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Гюсс» вибивали зі сфери прийому, нарахування та адміністрування комунальних платежів. Задля цього незадовго до арешту Євгена Анісімова була створена фірма «МКС», яка почала отримувати гроші від «Основанія», надавши приватникам підписку на згаданий програмний комплекс. Потім, після Майдану, фірму «МКС» почали «видавлювати» з галузі

Від «Наших грошей»:

ТОВ «Міські комунікаційні системи» записане на Юлію Котлярову (раніше її прізвище було Біттер), директор фірми Сергій Ільїн.