115-метровий шпиль для Тігіпка біля Палацу «Україна»
26.10.2018   //  

Вирішили розповісти про класичну схему, як багаті люди в Києві стають ще багатшими. За рахунок обмеження доступу до сонця, чистого повітря і зелені для «пересічних» киян.

Завдання для схеми виглядає так. Дано: земельна ділянка в центрі міста, де можна звести невисокий офісний центр. Хочеться: збудувати 100-метровий житловий комплекс.

Задача вирішується в три кроки. Для наглядності візьмемо конкретний об’єкт (0,34 га, вул. Антоновича, 136-138. ТОВ «ПІРІТ»)

Крок перший. Змінити містобудівні умови.

Землю отримали в 2007-ому під «офісний центр з паркінгом та дитячим і спортивним майданчиками».  У 2012 отримали містобудівні умови та обмеження (МУО), а потім і дозвіл на будівництво офісного центру. Однак, у січні 2018-ого «ПІРІТ» разом з партнером  (ТОВ «Віолія») отримали від КМДА МУО вже на нове будівництво. Але не офісного центру, а «багатофункціонального комплексу». У реальності – багатоповерхівка з вбудованими нежитловими приміщеннями.

Звісно, змінилось цільове призначення ділянки, а це можна робити лише рішенням Київради. Але хто би звертав увагу на такі нюанси, коли вони стосуються достойних людей.

Статус проблеми: вирішена

Крок другий. Вирішити проблему висотності через Мінкульт

Проблема: У Центральній планувальній зоні столиці Генплан забороняє будівництво  вище 27 м, а  висота майбутнього майбутнього будинку – 115 м (33 поверхи).

Вирішення: отримати від Мінкульту історико-містобудівне обґрунтування (ІМО), у якому буде сказано, що 100-метровий шпиль не псує вигляду міста. З одного боку, ці ІМО жодним чином не дозволяють висотне будівництво, однак практика корупції свідчить, що чиновники і правоохоронці приймають цей документ як доказ невинності забудовника.

Яскравий приклад – забудова Сінного ринку.

Статус проблеми: у стадії вирішення.

Крок третій. Вирішити проблему із щільністю населення

Проблема: великий житловий будинок на малій ділянці, де поруч територія вже теж досить щільно забудована, неминуче призводить до низки порушень державних стандартів.

Вирішення: отримати в Мінрегіоні погодження на відхилення від будівельних норм, пообіцявши натомість «компенсатори».

ТОВ  «ПІРІТ» вже  звернувся у міністерство за погодженням, яке дозволяє 10 відхилень від будівельних норм.

Про деякі з них:

  • відхилення по забезпеченню пожежної безпеки будівлі, яка може стати однією з найвищих у Києві.
  • відхилення з інсоляції. Сусідній школі №37 забудова перекриє доступ сонця у частині класів: замість передбачених нормами безперервних трьох годин деякі класи матимуть від 1,5 год до 2,5 год.

Можливість відхилення по інсоляції забудовник підкріплює листом директора СШ №37 М. Вітьмана та висновком «Інституту громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва НАМН України». Хоча ці документи без погодження власника учбового закладу, тобто Київради, не можуть бути підставою для погодження.

 

Ще одна цікава деталь. При зверненні до Мінрегіону заявник обов’язково додає копії технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта (ТУ). Компанія «ПІРІТ» надала ряд ТУ, але всі вони були отримані у 2012-2014 рр на об’єкт «офісний центр». З мінімум удвічі меншими параметрами забудови. У результаті техумови передбачають, наприклад, споживання води у 2,3 рази менше, ніж передбачають держстандарти.

А найдивнішим у всьому цьому, що найбільш серйозні відхилення від норм, «ПІРІТ» вирішив навіть не узгоджувати.  А саме:

  • У запланованій будівлі утричі перевищено максимально дозволену щільність мешканців на відповідній площі. Відповідно до проекту тут буде жити 962 людини. Між тим максимальна нормативна кількість мешканців для вказаної ділянки 0,34 га згідно з ДБН Б.2.2-12:2018 становить 326 мешканців, а згідно з ДБН 330-92** (відповідно до якого відбувалося проектування) – 286 мешканців.
  • Держнорми передбачають, що на одну людину має бути не менше 6 кв м озеленень, що у даному випадку має становити 0,58 га, тобто більше, ніж у півтора рази площі всієї ділянки.
  • Статус проблеми: у стадії вирішення. Заявка «ПІРІТа» прийнята. Її розгляд мав пройти у Мінрегіоні 19 жовтня. Однак, у той день засідання не відбулося. Наступна дата поки невідома.

Чим усе закінчиться

Узагалі, Мінрегіон мав би повернути «ПІРІТу» подану заяву. По-перше, через відсутнє у ній детальне викладення причин та обставин, через які неможливе виконання вимог ДБН.

По-друге, через подачу ТУ на фактично інший об’єкт.

І по-третє, через розробку проекту з порушенням вимог законодавства за відсутності частини вихідних даних на проектування (історико-містобудівного обґрунтування).

Але, гадаємо, усе буде так як завжди. Отримавши погоджені відхилення, забудовник проведе експертизу проекту і потім без жодних проблем отримає у ДАБІ дозвіл на будівництво житлової 33-поверхівки.

Бо схеми для того й існують, щоб закінчуватись реалізацією. Особливо, коли вони стосуються «кращих людей міста». А засновником ТОВ «ПІРІТ» є кіпрська компанія «Девісал Лімітед», кінцевий бенефіціарний власник якої – Сергій Тігіпко – майбутній покупець президентської «Кузні на Рибальському». Засновниками ТОВ «Віолія» (фірма створена у травні 2017 р) є Максим Кузьменко і Ольга Майська.

 

Блог від:

Георгій Могильний, Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»