У Гройсмана готують тваринникам крім дотацій ще й компенсацію за відходи виробництва
25.10.2018   //  

Міністерство  аграрної політики та продовольства пропонує ввести компенсацію тваринникам в розмірі від 50-100% вартості робіт з утилізації побічних продуктів господарської діяльності.

Відповідний проект постанови Кабінету міністрів МінАПК внесло на розгляд урядового комітету, засідання якого заплановане на 25 жовтня.

В пояснювальній записці за підписом першого заступника міністра Максима Мартинюка, копія якої є у розпорядженні “Наших грошей”, вказано, що під час господарської діяльності в тваринництві утворюються побічні продукти: туші або частини туш загиблих або забитих тварин, сировина та продукти тваринного походження, що не призначені або визнанні непридатними для споживання людиною. Основними виробниками такої побічної продукції є підприємства агропромислового комплексу, м’ясопереробні підприємства, житлово-комунальні господарства, зоопарки, розплідники та інші.

Відсутність достатньої кількості потужностей з утилізації, їх нерівномірне розміщення по країні, застаріле обладнання збільшують ризики екологічної, епідеміологічної, епізоотичної та соціальної ситуації.

Тому МінАПК пропонує уряду затвердити Порядок використання бюджетних кошті, для компенсації витрат на утилізацію продуктів тваринного походження категорії I (компенсація 100% витрат без урахування ПДВ) та категорії II (компенсація 50% без ПДВ). (Про критерії категорій І та ІІ читайте ст. 11 ст. 12 Закон «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною»).

МінАПК пропонує себе призначити розпорядником цих коштів, вони будуть розподілятися через спеціально створену комісію, яка буде приймати заявки та виїжджати на місце для огляду.

Міністерство зазначило, що додаткових коштів на субсидії не  потрібно, вони будуть здійснюватися за рахунок бюджетної програми «Протиепізоотичні  заходи та участь в Міжнародному протиепізоотичному бюро», яка була затверджена ще в 2008 році, але не передбачала кошти для операторів ринку. В цьому році на програму передбачені видатки 687,20 млн грн.

При узгодженні позицій міністерство фінансів вказало, що в отриманих урядом документах відсутні фінансові розрахунки норми визначення часткової компенсації на одну тонну. А в експертному висновку ініціативу МінАПК назвали такою, що може призвести до неефективного використання бюджетних коштів. Насамперед, через механізм визначення одержувачів грошей комісією. Також експерти вважають, що відсутність граничного розміру компенсації може суттєво вплинути на звуження кола одержувачів компенсації.

В експертному висновку також вказано, що МінАПК не надало жодних фінансово-економічних розрахунків, що не дозволяє порахувати ефективність заходів з компенсації витрат на утилізацію.

Крім того, Міністерство юстиції сказало, що в розпорядженні уряду від 17.01.2018 року відсутня бюджетна програма, на яку посилається МінАПК і за рахунок якої планується сплачувати компенсацію.

Нагадаємо, в 2018 року уряд передбачив 6,3 млрд грн. дотацій агросектору. З них 4 млрд – дотації тваринництву.

В 2017 році, за даними ЗМІ, саме виробники птиці отримали 50% виділених дотацій, або 2 млрд грн. Найбільша підтримки тоді було спрямовано компанії «Миронівський хлібопродукт» екс-першого заступника адміністрації президента Юрія Косюка – 1,4 млрд грн. Юрій Косюк є спонсором проекту «AgroHub», який розвиває Юлія Порошенко, невістка президента України.

За даними нардепа Мустафи Наєма (БПП), проект бюджету на 2019 рік передбачає 6 млрд грн. дотацій для АПК.