Мінюст виклопотав в АМКУ продовження монополії СЕТАМу в контексті нової змови БПП і НФ
22.10.2018   //  

У роботі з джерелами «Наші гроші» завжди опираються на документарну базу, ми тут з’їли вже не тільки собаку, а, мабуть, половину Ноєва ковчега. У нас є чіткі вимоги до папірчиків, що їх нам іноді підсовують зі словами «бачте який документ, броня!».

Там мають бути ознаки належності до якогось відомства, бланк, підписи, печатки, входящі-ісходящі, тощо. А якщо це просто текст, набраний «таймс-нью-роман-кір-14-кегль», то це просто «документ Word». Але ніяк не офіційний документ. Ми таке гидуємо брати в руки, бо там може бути будь-яка підстава, від якої потім надавач «документу» відмовиться, бо офіційно він справді не може відповідати за зліплений на колінці «документ Word».

Але голова АМКУ Юрій Терентьєв, схоже, готовий приймати від Мінюсту будь-що. Ось останнє клопотання за підписом замміністра Світлани Глущенко щодо переносу на 28 лютого 2019 року питання монополії СЕТАМу:

Це просто папірець з закорючкою, який «Наші гроші» ніколи б не розглядали як серйозний документ.

Тут немає жодних ознак того, що Мінюст має офіційний стосунок до папірчика, на підставі якого АМКУ подарував угрупуванню Петренка- ̶Д̶о̶в̶б̶е̶н̶к̶а̶ ще півроку безболісного функціонування монополії на торгівлю арештованим майном.

Але я своїми очима бачив на засіданні Комітету 11 жовтня, як Світлана Глущенко подала ці бумажки Юрію Терентьєву, а він їх прийняв, незважаючи на їх очевидну недолугість. Зверніть увагу – на останній сторінці Мінюст просить перенести слухання АМКУ на 28 лютого 2018 року. 2018 року, Карл!

І дивіться як це контрастує зі зверненнями Мінюсту до інших органів влади, які Глущенко, вочевидь, поважає більше. Ось її лист до НАЗК, у якому заступниця Петренка просить покарати якщо знайдеться за що державну уповноважену АМКУ Агію Загребельську, яка і вела розслідування щодо мінюстівського монополіста СЕТАМ. Ось тут і бланк, і міністерський штрих код:

Про що крім презирства до слабкого органу влади під очільництвом запопадливого до монополістів Мінюсту Юрія Терентьєва це може свідчити?

Перше, що привертає увагу – це строк переносу. АМКУ вже не вперше цьогоріч переносив оголошення вироку Мінюсту під приводом виконання СЕТАМом «дорожньої карти». Але цього разу перенесли аж на через півроку, хоча 30 листопада цього року згідно цієї «карти» мало відбутись удосконалення Порядку реалізації арештованого майна. Тобто АМКУ, який до цього переносив вирок хіба що на пару місяців, цього разу дозволив собі проігнорувати одну з ключових точок псевдоплану Мінюсту по нібито руху до нібито демонополізації цієї сфери.

По-друге, за це перенесення без зайвих суперечок проголосували навіть лоялісти Банкової з Комітету. Хоча для «порошенківців» це був гарний привід хоча б поторгуватись за що-небудь.

Відтак складається враження, що БПП і «Нарфронт» попередньо вже все домовили.

Більше того, уважний читач напевне звернув увагу на закресленого вище Андрія Довбенка з юрфірми «Евріс». Справді, кілька днів тому чутки рознесли несподівану новину – нібито цього юриста декласовано з рангу «смотрящих» по Мінюсту і йому готують заміну через його суперечливе рішення щодо реалізації задешевого об’єкта угрупуванню, від якого не можна було приймати замовлення у конкретному випадку, бо інші теж хтіли. Чуткарі вважають, що при цій ротації «черновицький клан» Яценюка обов’язково має врахувати інтереси угрупування Кононенка на касах Мінюсту.

Більше того, кілька тижнів тому БПП і «Нарфронт» почали просувати законопроект №9140, яким передбачається створення інституту так званих уповноважених Мінюсту, які надаватимуть нотаріальні послуги лише в селах та районах. Згідно законопроекту, ці уповноважені не будуть нести такої відповідальності як нотаріуси, а відтак зможуть фактично по вказівці своїх босів з Мінюсту оформляти різні спадщини та дарчі селян. І все це в контексті розмов про те, що в Україні за роки незалежності сформувались мільйони гектарів сільськогосподарської землі, яка належить вже померлим селянам, а також взагалі безхозних угідь.

Подейкують, що правду про кількість цих гектарів знає дехто з числа авторів законопроекту. Від «Народного фронту» авторами є Андрій Іванчук, Максим Бурбак (обидва з «чернівецького клану» Арсенія Яценюка, з якого походить і міністр юстиції Павло Петренко) та Микола Княжицький, від «Блоку Петра Порошенка» – Ірина Луценко, Ярослав Дубневич і Михайло Довбенко.

При цьому всі ми бачимо, як «порошенківці» і «фронтовики» припинили публічні чвари. І навіть пригасає митно-лісовий конфлікт між Юрієм Луценко та Володимиром Гройсманом, який вже було перевдягнувся у тапочки «Народного фронту». Здається, наближення президентських виборів примирило корумпантів перед обличчям втрати олігополії на потоки.

Але, як ми вже знаємо, темрява згущується перед світанком.

Стоїмо;)

Блог від: Юрій Ніколов