«Нафтогаз» за мільйон євро найняв судитися з італійцями британську фірму, яка вказала пошту юриста Бернацького
19.10.2018   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз» 16 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Eversheds Sutherland (International) Llp» (Британія) про юридичні послуги на 1,06 млн євро, або 34,89 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До травня 2019 року британські юристи представлятимуть «Нафтогаз» у відносинах щодо виконання арбітражного рішення на користь «Italia Ukraina Gas S.p.a.» (Італія) та щодо нового можливого арбітражного провадження за позовом цієї компанії в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Вони мають право залучати третіх осіб.

Юридичні послуги в загальному обсязі 3 330 годин коштують 317 євро за годину.

Для порівняння послуги «Wikborg Rein Advokatfirma AS» (Норвегія) у судах проти «Газпрому» обходяться «Нафтогазу» залежно від посади в 475-261 євро за годину.

Нагадаємо, італійська фірма «IUGAS» у 2008 році звинуватила «Нафтогаз» у невиконанні контракту на постачання газу від 2003 року. У 2010-2011 роках юридичним радником у цій справі було ТОВ «Юридична компанія АВРК-Право», пов’язане з Дмитром Фірташем, а потім – міжнародна юридична фірма «White&Case LLP» (США, офіс у Франції). У 2013 році Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз» виконати контракт і поставити позивачу 13,1 млрд куб. газу за цінами 2003 року по $110 за тисячу кубометрів. А торік «Дзеркало тижня» із посиланням на джерело повідомило, що словацький суд арештував поставки газу зі Словаччини на адресу «Нафтогазу» на виконання цього рішення.

Британська «Eversheds Sutherland (International) Llp» належить 350 партнерам. Вона вказала у «Прозорро» контактну адресу електронної пошти «serhii.uvarov@integrites.com» Сергія Уварова – радника української юридичної компанії «Інтегрітес» («Integritis») Руслана Бернацького.

Дружина останнього Наталія Бернацька (Севостьянова) нещодавно була обрана до складу Центральної виборчої комісії, а до того із січня 2015 року обіймала посаду першого заступника міністра юстиції Павла Петренка.

Єдиним конкурентом був підрозділ попереднього юридичного радника у цій справі – фірма «White & Case (Europe) LLP» (Чехія). Її контактною особою в «Прозорро» є Ярослав Петров, партнер української юридичної компанії «Астерс» Олександра Падалки, Олексія Дідковського, Ігоря Свечкаря, Армена Хачатуряна і Вадима Самойленка.