Пов’язані з Ахметовим і Пашинським фірми поділили ще 400 мільйонів «Укртранснафти»
18.10.2018   //  

АТ «Укртранснафта» 10-11 жовтня за результатами тендерів уклало вісім угод про капітальний ремонт нафтопроводів на загальну суму 396,51 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Сума угод на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 401,87 млн грн.

  • ТОВ «Газова будівельна компанія» за 226,06 млн грн. відремонтує першу і другу черги нафтопроводу «Мозир-Броди» із заміною труби на ділянці км 32 – км 37 і встановленням вузла лінійних засувок із перемичкою на км 37.

За відомістю ресурсів витрат підрядника, вибірково перевірені ціни відповідають ринку.

Також була оприлюднена відомість ресурсів витрат замовника, де сталеві зварні труби класу міцності К52 діаметром 720х11 із тришаровою заводською ізоляцією коштують 53 045 грн. за тонну без доставки та ПДВ.

Днями «Укртранснафта» купила такі труби по 12 557 грн. за метр із доставкою та ПДВ, однак ціну з огляду на ізоляцію неможливо перерахувати за формулою в тонни.

  • ПрАТ «Фірма «Нафтогазбуд» за 170,45 млн грн. відремонтує першу чергу лінійної частини нафтопроводу «Броди-Держкордон» із заміною труби Ду500 на ділянці км 17,7 – км 37,3.

За відомістю ресурсів витрат підрядника, вибірково перевірені ціни відповідають ринку.

За відомістю ресурсів витрат замовника, сталеві зварні труби класу міцності К52 діаметром 530х9 із тришаровою заводською ізоляцією коштують 3 793 грн. за метр без доставки та ПДВ.

Днями «Укртранснафта» купила такі труби по 7 954-7 986 грн. за метр із доставкою та ПДВ. Без урахування податку це становило би 6 628-6 655 грн. за метр із доставкою.

На виграних «Нафтогазбудом» тендерах ПП «Нордік» і ПрАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24» пропонували дещо нижчі ціни, однак їх відхилили зокрема через відсутність успішного досвіду ремонту/будівництва лінійної частини магістральних нафтопроводів із заміною труби діаметром не менше 500 мм у 2010-2018 роках.

У 2015 р. нинішні переможці поділили підряди щодо ремонту цього ж нафтопроводу «Броди-Держкордон» на 454,98 млн грн. Як писало «Новое время» з посиланням на джерело в «Укртранснафті», «Газова будівельна компанія» пов’язана з нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським, а «Нафтогазбуд» – із Рінатом Ахметовим.

«Газова будівельна компанія» зареєстрована на киянку Олену Годяєву, котра свого часу була прописана в одній квартирі з Анатолієм Дроботом. Директором є Олександр Гожий, який у 2011 р. був головою правління ПАТ «Трест «Підводтрубопровід», коли головою наглядової ради там був Володимир Дробот, а Анатолій Дробот – членом наглядової ради.

Брати Володимир та Анатолій Дроботи відомі як співвласники «Агрокомбанку» разом із Тетяною Етенко – сестрою дружини Сергія Пашинського. Зараз цей банк під назвою «Айбокс Банк» належить Дроботам, Ірині Шпильовій та Євгенію Березовському.

Чверть акцій львівського «Нафтогазбуду» на чолі Андрієм Пончком належить «Балоніко Інвестментс Лтд» (Кіпр), а міноритаріями є Едвард Чахоян, Андрієць Наталя і Тетяна Гаврилова з наглядової ради. Чахоян у 2004 р. співволодів ТОВ «БК-Інжиніринг», де до 2006 р. першим заступником гендиректора був покійний Віктор Янукович-молодший.