НАЗК збирається прибрати Адміністрацію президента з переліку корупційних посад
17.10.2018   //  

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) планує переглянути Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, який нині очолюють керівник Адміністрації президента та його заступники. З оновленого списку керівництво АП можуть прибрати, адже нещодавно НАЗК надав висновок про необов’язковість декларування для працівників президентського офісу.

Про це йдеться в розслідуванні Дар’ї Степанової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Нині в Адміністрації президента працює понад 400 людей, на зарплату яких з бюджету цього року виділили 300 млн грн. Але АП не має юридичного статусу, її співробітники оформлені в Державному управлінні справами (ДУС). З 2016 року працівників АП Верховна Рада позбавила статусу держслужбовців, внісши за ініціативи самої АП відповідні зміни до закону про державну службу.

Ці зміни дозволяють тепер керівництву АП подавати декларації про доходи на добровільних засадах та не нести відповідальність за декларування недостовірної інформації. На початку літа відповідний висновок зробило саме НАЗК. Хоча ще в 2016 році Агентство створило перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупції, декларації яких повинні перевірятися в першу чергу. На перше місці Переліку поставили керівника АП та його заступників, як людей, що пишуть законопроекти, створюють реформи та, відповідно, впливають на політико-економічну ситуацію в країні. В 2017 році цей перелік перезатвердили.

Тепер керівник НАЗК Олександр Мангул стверджує, що при створенні Переліку були допущені помилки. Адже це було одне з перших рішень Агенції, у якої не було виробленої відповідної методології визначення корупційних посад. Тепер голова НАЗК обіцяє, що перелік переглянуть. Схоже, керівництво АП приберуть і зі списку потенційно найкорупційніших посад.

Олексій Філатов відповідає в Адміністрації президента за зв’язки с судами та різні юридичні питання.

Нагадаємо, напередодні висновку НАЗК про необов’язковість декларування для керівників АП, журналісти «Наших грошей з Денисом Бігусом» у травні з’ясували, що у декларації заступника голови АП Олексія Філатова відсутня згадка про сина, цивільну дружину Анну Бабич і її юридичну компанію «Aequo». Фірма створена одразу після призначення Олексія Філатова в АП і відразу стала одним з найбільших обслуговувачів компаній, якім потрібні рішення АМКУ щодо концентрацій. АМКУ очолює однокурсник Філатова Юрій Терентьєв, його заступницею працює Марія Ніжнік, яка до призначення в АМКУ працювала в «Aequo».