Медики Кличка купили німецькі тести на йододефіцит за втричі завищеними цінами (додано)
17.10.2018   //  

Департамент охорони здоров’я КМДА 11 жовтня за результатами тендеру замовив ТОВ «Реал Діагностик» тестів на 3,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 76 500 тест-систем виробництва компанії «Roche Diagnostics GmbH» (Німеччина) для проведення скринінгових обстежень дітей та вагітних з метою раннього виявлення йододефіциту, призначених для аналізатора Cobas E-411 того ж виробника:

  • 38 250 шт. – для визначення тіреотропного гормону ТТГ по 40,57 грн. за штуку;
  • 38 250 шт. – для визначення вільного тироксину Т4 по 41,61 грн. за штуку.

Постачальник «Реал Діагностик» представляє ТОВ «Діалог Діагностікс», яке є офіційним субдистриб’ютором в Україні компанії «Roche Diagnostics Polska Sp. z o.o.» (Польща), а та – вже офіційним дистриб’ютором німецького виробника «Roche Diagnostics GmbH».

За даними бізнесмена Олексія Тамразова, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ замовляє у згаданого субдистриб’ютора «Діалог Діагностікс» такі ж імунотести значно дешевше – відповідно по 13,40 грн. і 14,72 грн. за штуку (у тендерній пропозиції вказані ціни 2 683 грн. і 2 943 грн. за набір із 200 тестів).

Таким чином, тендерні ціни для департаменту КМДА в середньому втричі вищі від цін для «Охматдиту». Якби департамент закупив тести за ціною «Охматдиту», то витратив би 1,08 млн грн., що майже втричі менше від нинішньої суми закупівлі у 3,14 млн грн.

Крім того, в Росії такі самі тести для такого ж аналізатора купують трохи дешевше, ніж КМДА. Так, у серпні Комітет державного замовлення уряду Хабаровського краю замовив їх у ТОВ «Спектр-ДВ» відповідно по 95 руб. і 88 руб., або 40 грн. і 37 грн. за штуку.

Формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 3,16 млн грн. склала 0,6%.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Медлідер 24» Миколи Бондаря, яке має спільну адресу з ФОП Журавель Євген Валерійович та з 2014 року отримало підрядів на 66,90 млн грн.

Переможець «Реал Діагностик» належить Руслану Ічкаленку, а керує ним Костянтин Билінський. Ічкаленко також володіє ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Хімек» з дніпровцем Миколою Погорілим. Як уже писали «Наші гроші.Запоріжжя», влітку «Реал Діагностик» виграла тендер КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» у ФОПа, який був другом Ічкаленка та Билінського на «Фейсбуці».

Засновниками субдистриб’ютора «Діалог Діагностікс» є його директор Віктор Ромасенко та Юрій Бруснаков, а підписантом значиться Максим Деркач. Бруснаков також керує ТОВ «Візит Фармація», що належить ТОВ «Едвайс-Медконсалт» естонської фірми «Портал Трейд», кінцевим бенефіціаром якого значиться Елена Немкіна з Естонії.

Додано:

Після цієї публікації «Наших грошей» Департамент оприлюднив на сайті КМДА заяву, що інформація про закупівлю за втричі завищеними цінами тест-систем нібито не відповідає дійсності.

Пізно ввечері 17 жовтня Департамент завантажив у «Прозорро» додаткову угоду, датовану 16 жовтня. Нею загальна вартість договору була зменшена на 15% – до 2,74 млн грн. Обсяг не змінився, а от ціни тест-систем зменшились: ТТГ – до 35,68 грн./шт., Т4 – до 36,08 грн./шт.

У цій додатковій угоді вказано, що ціна тест-системи включають ціну самих тестів (відповідно 13,40 грн. і 14,70 грн.) та ціну комплекту витратних матеріалів (відповідно 22,28 грн. і 21,38 грн.). З огляду на це Департамент заявляє, що це менше від закупівельних цін в інших регіонах країни.

При цьому в тендерній документації не було вимоги комплектації тест-систем витратними матеріалами. А у першому договорі, з якого «Наші гроші» і робили новину, ціни тест-систем не ділилися на ціну самих тестів та ціну витратних матеріалів. Лише в гарантійному листі переможець запевнив, що тест-система включатиме «всі необхідні складові частини та витратні матеріали, що є достатніми для проведення процедури скрінінгового обстеження 1 особи».

Також у додатковій угоді сказано, що тест-система серед інших витратних матеріалів включає калібрувальний набір. Однак його ціна не може включатися до ціни тест-системи в 36 грн., бо «Охматдит» на вищезгаданому тендері купує їх окремо по 1 431 грн.

Причому ціна калібрувальних наборів для «Охматдиту» відповідає серпневим російським тендерним цінам у 5 290-6 790 руб., або 1 239-1 590 грн. за курсом на дату підписання.

Водночас, на відміну від тендерної документації Департаменту, тендерна документація «Охматдиту» вимагала: «До набору реагентів по визначенню кожного показника повинні входити всі необхідні реактиви відповідно до методики проведення аналізу», а в тест-системах «кількість контролів, калібраторів та стандартів має бути достатньою».