«Комодівці» отримали більшість із 2,4 мільярдів на «формульний» дизель для залізниці
17.10.2018   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» у вересні-жовтні за результатами тендерів повідомила про намір укласти п’ять угод про постачання дизельного палива на загальну суму 2,37 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом на цей рік замовляють 75 тис т дизпалива по 30 900-32 079 грн. за тонну.

За даними «EnKorr», середня ринкова ціна на дату аукціонів становила 32 360 грн./т.

У тендерній документації та майбутніх договорах ціна дизелю прив’язана за формулою до курсу валют і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою.

  • ТОВ «Фірма «Фідея» поставить 45 тис т дизелю за 1,41 млрд грн.

Із них 15 тис т коштуватиме 30 900 грн./т, 15 тис т – 31 239 грн./т, 15 тис т – 32 039 грн./т.

Виробниками будуть нафтопереробні підприємства з Росії, Білорусі, Туркменістану, України, Індії, Туреччини, Італії, Греції або Литви.

Дніпровська «Фірма «Фідея» Євгена Головачова з Кам’янського входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Август Пром», «Газтрейд», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея»), яка виграє багатомільйонні паливні підряди Міноборони, залізниці та інших.

Нагадаємо, торік у справі щодо поставок «Трейд Коммодіті» палива для армії НАБУ затримувало одного з інвесторів компанії Володимира Трофименка, головного тендерника армії Володимира Гулєвича та заступника міністра оборони Ігоря Павловського.

  • ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки за 481,18 млн грн. замовили 15 тис т російського, українського, білоруського, польського, угорського, литовського чи грецького дизелю по 32 079 грн./т.
  • ТОВ «Анвітрейд» за 480,88 млн грн. поставить 15 тис т російського, білоруського чи угорського дизелю по 32 059 грн./т.

Нині засновником «Анвітрейду» є директор Петро Белз, а підписантом – Світлана Ященко. Однак донедавна фірму було записано на компанію «Wexler Global Trading Sp. z o. o.» (Польща). За даними «MojePanstwo», партнерами Белза у цій польській фірмі є Ольга Лошчинська і Руслан Попович.

Також Белз разом з Андрієм Дем’яником є засновниками ТОВ «Оптімусойл», яке раніше належало швейцарській компанії «Глуско Енерджі» ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, котрий є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна, представника України в Мінській тристоронній контактній групі.

Нагадаємо, вищеназвана швейцарська «Glusco energy SA» володіє ТОВ «Глуско Україна», котре на початку року стало ексклюзивним постачальником скрапленого газу з заводів російської «Роснафти» та найбільшим імпортером цього палива в Україну.

Як пише «EnKorr», компанія «Оптімусойл» близька до холдингу «Wexler», ексклюзивного оператора із відвантаження «трубопровідного» дизелю автомобільними партіями. Вона зареєстрована по пров. Музейному, 4 – в одному будинку з «Анвітрейдом», а раніше – ще й із ТОВ «Креатив Трейдинг» Олексія Максименка, нині переоформленим у Маріуполі під новою назвою «Німб Лімітед» на киянина Валерія Чаплюка. ЗМІ пов’язували «Креатив Трейдинг» із Віктором Медведчуком, як і британську компанію «Wexler Global LP».

Сума угод на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,42 млрд грн. У торгах також брали участь ПП «Окко Контракт», ТОВ «Газтрим» і ТОВ «Нафтотрейд-Капітал».