«Черкаситрансгаз» знайшло податкові борги у дешевшого переможця, щоб віддати 104 мільйони «розпильщику»
17.10.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг зобов’язала філію «УМГ “Черкаситрансгаз”» АТ «Укртрансгаз» скасувати рішення про визнання ТОВ «Олсем» переможцем та про відхилення пропозиції ПАТ «Факел» на трьох торгах очікуваною вартістю 74,12 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

У липні філія «УМГ “Черкаситрансгаз”» оголосила чотири тендери стосовно робіт з ремонту систем одоризації газу на власній газорозподільній станції загальною очікуваною вартістю 103,89 млн грн.

В результаті аукціонів ТОВ «Факел» запропонувало провести затребувані ремонтні роботи за найнижчу ціну, однак, замовник відхилив усі чотири заявки компанії.

Основною підставою для відхилення стало подання учасником нібито недостовірної інформації щодо відсутності податкового боргу.

«Факел» оскаржив в АМКУ своє відхилення на чотирьох тендерах, проте успішно це вдалось зробити у трьох випадках, тоді як в одному – ні.

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг вирішила, що відповідно до вимог тендерної документації та конкурентного законодавства, учасник повинен підтвердити відсутність податкової заборгованості станом на дату подання конкурсної пропозиції.

На двох тендерах «Факел» подав конкурсні документи 16 серпня, на одному – 17 серпня, та на ще одному – 14 серпня. Тож замовник міг відхилити заявки учасника на підставі недостовірної інформації стосовно податкового боргу, якщо такий був наявний станом на 16, 17 або ж 14 серпня відповідно.

Газовики перевіряли у реєстрі наявність у «Факелу» боргу станом на інші дати і бачили, що подекуди такий борг існує. Посилаючись на ці дані, викинули компанію одразу зі всіх тендерів.

Орган оскарження вирішив, що правомірним є відхилення лише по одному кейсу, де документи були завантажені в день наявної та зафіксованої замовником заборгованості, 14 серпня.

Зі свого боку «Факел» в обох випадках доводив, що надана ним інформація про відсутність боргу є дійсною, адже реєстрові дані можуть змінюватися щоденно.

Таку ж думку сторонам розгляду спірних торгів висловили у Фастівському відділенні Києво-Святошинської ОДПІ:

«Податковий борг є динамічним показником, що може змінюватись у залежності від будь-яких змін облікових показників, з яких він формується, який не нараховується в інтегрованій картці платника податків, а виникає автоматично у разі несплати узгоджених сум грошових зобов’язань. Податковий сервіс містить актуальну інформацію про податкові борги платників податків, що обліковується в інформаційній системі органів ДФС», – йдеться у повідомленні.

На підтвердження відсутності боргу, «Факел» подав відповідну довідку від Фастівського відділення Києво-Святошинської ОДПІ з терміном дії 10 календарних днів – 21-31 серпня. Натомість, замовник посилався на інформацію про наявний у фірми борг розміром понад 10 млн грн станом на 1 серпня.

Додамо, за результатами торгів, де газовикам вдалось відбитись від «Факелу», договір вартістю 29,45 млн грн підписано з ТОВ «Олсем», зареєстроване на Сергія Панченка. «Наші гроші» уже ловили цю компанію на розіграші тендерів «Черкаситрансгазу». Торік «Олсем» взяв у «Київтрансгазу» підряд по ремонту за 14,24 млн грн.

Основним власником фастівського «Факелу» є кіпрська фірма «Кімбервіль Файненс Енд Інвестмент Лімітед», генеральним директором – Вячеслав Брижатий. Раніше він керував ЗАТ «Техiнвестпостач» і ТОВ «Адорія», коли їхнім співвласником був Анатолій Алєксєєнко, раніше відомий як начальник Департаменту інвестицій, капітального будівництва і ремонту «Укртрансгазу».