Проректор КПІ віддав фірмам дружини і брата 25 мільйонів на ремонти гуртожитків та корпусів вузу
16.10.2018   //  

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» віддає багатомільйонні підряди фірмам дружини та брата проректора з адміністративно-господарської роботи вузу Петра Ковальова, який також виступає головою тендерного комітету. Про це йдеться в розслідуванні Іллі Лукаша для програми «ЦРУ» (24 канал).

Серед компаній, які здійснювали ремонтні роботи або постачали матеріали для цих ремонтів в КПІ впродовж останніх 2 років, перемагали переважно 8 компаній (90% замовлень віддані без конкурсів). За цей час фірми отримали від вишу 47 млн грн.  Близько половини з цих грошей були витрачені на реконструкцію гуртожитків вишу, яких у університеті 20.

Більшість будівельних компаній, які роблять ремонти у КПІ, пов’язані з проректором Ковальовим.

Зокрема, ТОВ «Грін Тех» отримав замовлень на загальну суму 10 млн грн., а  ТОВ «Акмігран» – 5 млн грн. Обидні фірми мають спільні телефони, адреси (Київ, вул. Вадима Гетьмана, 27) та одного директора – Андрія Броварника. Раніше він працював виконробом у КПІ.

ТОВ «Грін Тех» заснував сам проректор Ковальов у 2012 році. Згідно з його деклараціями, у 2017 р. від цієї фірми отримала 66 тис грн. зарплати дружина Ковальова Людмила. У 2016 році вона отримала 38 тис грн. від ПП «Промекс АГ», яке в свою чергу отримало від вузу підрядів на 8,6 млн грн. За словами проректора, у фірмах Людмила Ковальова працювала бухгалтером.

Замовлень більше ніж на 3 млн грн. КПІ віддав ТОВ «Новобуд-3». Власником та директором цієї фірми, а також «Спецбудмонтаж-3» є рідний брат проректора та голови тендерного комітету Микола Ковальов.

Як у випадку з дружиною, так і з братом, Петро Ковальов не вважає, що існує конфлікт інтересів.

Крім того КПІ віддав замовлень більш ніж на 10 млн грн. ТОВ «НСК Будальянс». Директором та засновником компанії є Юрій Озерчук, який  теж працював у КПІ. Цю фірмі, як і більшість інших будівельних підрядників, журналісти не знайшли за місцем реєстрації.

У програмі також йдеться, що студенти КПІ постійно скаржаться на стан гуртожитків: «нема води, антисанітарія», «двері забили цвяхами, сказали, що ремонтують, на ділі – ні!».

«ЦРУ» звернуло увагу, що за роки праці в КПІ у Петра Ковальова з’явилося 3 квартири в Києві. Одна з них знаходиться у ЖК «Вертикаль» (провулок Ковальського, 19 ) прямо посеред студентського містечка КПІ. У цьому житлокомплексі  також мають квартири син Ковальова та ще один проректор КПІ (з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток) Олексій Новіков. З’ясувалося, що обидва ці проректори брали участь у рішенні про виділенні землі під забудову ЖК «Вертикаль» на території вишу.