Норови АМКУ: Терентьєв разом з НКРЕКП створив гальмо для розслідувань
16.10.2018   //  

Виявилось, що у Антимонопольного комітету з’явився механізм для похорону розслідувань по енергетиці.

Йдеться про змову з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), упаковану в Меморандум про посилення співпраці між відомствами. Цей Меморандум восени 2016 року підписали голова АМКУ Юрій Терентьєв та тодішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Цей нікчемний з юридичної точки зору папірець дав АМКУ можливість просто скидати на НКРЕКП питання,за які антимонопольники не беруться з причини «не хочеться».

Механізм змови наступний.

Додатки Меморандуму визначають 11 актуальних питань, за якими відомства розподілили сфери повноважень. Наприклад, якщо розслідування торкається безпідставної відмови в наданні доступу до потужностей газотранспортної системи, то з цим розбирається АМКУ. А якщо йдеться про якісь обмеження при розподілі газу, то захист прав споживачів віддається НКРЕКП (так само розведено повноваження по ринку електроенергії, див. скріншоти):

Зрештою, якщо скарга заявника в АМКУ вписується у рамки окреслених для обох установ «актуальних питань», то Комітет має узгодити з НКРЕКП шляхи її вирішення – отримати певні рекомендації. Тобто, на дискреційний розсуд центрального офісу АМКУ віднесено вирішення дилеми:

(а) або визнати, що антимонопольникам для розслідування треба звернутись в НКРЕКП і чекати відповіді скільки заманеться (бо Меморандум нікого ні до чого не зобов’язує – це просто папірець);

(б) або провести нормальне розслідування в рамках діючого законодавства і покарати монополіста за знущання над споживачем, як це робилось раніше (ще у 2016 році органи Антимонопольного комітету розглядали порушення конкурентного законодавства газопостачальними підприємствами і штрафували їх за ущемлення інтересів споживачів).

Ось так і вийшло, що документ, який мав посилити співпрацю між регуляторами, став папірцем-гальмом у процесі розслідування справ на ринку ПЕК.

Давайте перейдемо до прикладів. У травні 2018 року Сумське обласне тервідділення АМКУ розпочало справу за заявою місцевого підприємця. Той поскаржився, що «Сумигаз» відмовляється встановити справний лічильник у приміщенні, яке підприємець здає в оренду. Зрозуміло, об’єкт нерухомості без опалення складно здати в оренду, тож підприємець почав бити на сполох.

За справу взялись територіальні антимонопольники. У липні скерували до АМКУ проект подання про попередні висновки щодо зловживання монопольним становищем «Сумигазом» і… У Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ виникли зауваження – перш ніж погоджувати висновки, відповіли з центру, потрібно отримати роз’яснення в НКРЕКП згідно міжвідомчого меморандуму. Все. Справа зависла. «Сумигаз» входить в опалювальний сезон переможцем над споживачами.

Хоча вже є судовий прецедент, у якому розгромлено ухиляння АМКУ.

В середині 2017 року до Дніпропетровського окружного адмінсуду прилетів позов – містянин поскаржився, що територіальне відділення АМКУ відсторонилось від вирішення його проблеми з «Дніпрогазом». Скаржнику відімкнули газопостачання, з його точки зору неправомірно, тож він звернувся до антимонопольників за захистом своїх прав, як споживача. А територіальне відділення АМКУ відрапортувало, що допомогти може нічим, мовляв, проблема згідно того самого Меморандуму лежить у сфері компетенції НКРЕКП. Або ще є суд – туди й можна сходити, нагадали антимонопольники.

Чоловік зрештою і подав в суд, але не на «Дніпрогаз», а на Дніпропетровське відділення АМКУ, яке спробувало ухилитись від боротьби зі зловживаючим монополістом. І суди уже двох інстанцій вирішили, що антимонопольникам негоже перекладати відповідальність на НКРЕКП, а слід самим розібратись у ситуації і покарати «Дніпрогаз» за ущемлення інтересів споживача, якщо таке мало місце бути.

Висновки:

Поки територіальні відділення очікують погодження від центрального апарату АМКУ, а той – роз’яснень віл НКРЕКП, підприємці, юридичні особи та населення пишуть заяви і чекають. В надії, що раптом настане день, коли регулятори взаємно нарегулюються.

Блог від: Юлія Костюк, Юрій Ніколов