Німецька фірма на чолі з екс-киянином продала «Енергоатому» шведського обладнання на 142 мільйони
16.10.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» у серпні-жовтні за результатами тендерів уклало дві угоди з компанією «Awtex GmbH» (Німеччина) про закупівлю обладнання на загальну суму 3,74 млн євро, або 141,51 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом січня 2019 року поставлять систему промислового телебачення СПТ для енергоблоку №1 Хмельницької АЕС за 2,05 млн євро та систему промислового телебачення СПТ-3 для енергоблоку №1 Рівненської АЕС за 1,69 млн євро.

Виробником у договорах вказана фірма «Ahlberg Cameras AB» (Швеція) із групи «Brokk AB», яка у свою чергу є дочірньою компанією інвестиційної компанії «Lifco Group AB», чиїм найбільшим акціонером є «Carl Bennet AB» шведського мільярдера Карла Беннета.

Восени 2017 року ВП «Рівненська АЕС» замовив напряму в виробника «Ahlberg Cameras AB» систему промислового телебачення СПТ-2 для енергоблоку №3 за 1,07 млн євро.

Сума угод на 0,08% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 141,62 млн грн.

Німецька «Awtex GmbH» зі статутним капіталом 25 тис євро вперше виграла державні підряди в Україні. Нею керує Григорій Аркадійович Гельман із Потсдама в Німеччині, народжений 19 жовтня 1986 року, який колись був прописаний у Києві.

На тендері щодо ХАЕС єдиним конкурентом була компанія «ES Group Europe s.r.o.» (Чехія) з продукцією тієї ж «Ahlberg Cameras AB», а на тендері щодо РАЕС – ще й українське ТОВ «Діаконт», яке вказало в документах виробником себе.

«Діаконтом» із-під Києва володіють Микола Дроган, Ірина Дудка та Валерій Чалайдюк.

Однойменне російське ЗАТ «Діаконт» цьогоріч було виведене з-під санкцій РНБОУ.

Чеська «ES Group Europe s.r.o.», створена в квітні 2017 року, належить киянину Вадиму Іванову. Це європейське представництво українського ТОВ «Енергобезпека Груп» того ж Іванова та Олександра Мазурка, яке вказало на своєму сайті в переліку підприємств, із якими співпрацює, чеську «Škoda JS a.s.» (Чехія).

Також Іванов значиться співзасновником ТОВ «Полістелс» разом з однойменною російською компанією «Полістелс», Іриною Дамаскіною та Ігорем Бутильським.

Улітку «Енергоатом» замовив цьому супернику обладнання для ХАЕС на 2,15 млн євро.