Довгобуд з розкраденими грошима і непокараними чиновниками Харьковської ОДА, отримає ще 39 мільйонів
15.10.2018   //  

Департамент капітального будівництва Харківської ОДА за результатами тендеру 11 жовтня уклав угоду з ТОВ «Будівельник» щодо ремонтних робіт вартістю 38,51 млн грн.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на дані «Прозорро»

Замовлено роботи з реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради, які вже стали пам’ятником корупції в Харківській області.

Реконструкцію намагаються виконати з 2012 року, коли губернатором області був Михайло Добкіна народний депутат фракції «Опозиційний блок).

За цей період вже були проведені тендери на загальну суму понад 100 млн. грн.

З 2014 року цими оборудками зацікавилися правоохоронці. Слідчі вважали, що вартість робіт були завищені в рази, а керівники тодішнього підрядника ТОВ «Спецводстрой» діяли у зговорі з чиновниками. Зокрема, представник підприємства передав директору Департаменту ОДА більше мільйона гривень готівкою. В 2014 році керівником цієї установи був Євгеній Шахненко – теперішній віце-губернатор Харківщини.

Засновниками «Спецводстрою» були Інна Морозова та Леонтій Антонюк. А фактичним керівником правоохоронці вважали батька Морозової – Миколу Кожанова.

На початку листопада 2015 року Департамент капбудівництва ОДА провів черговий тендер на Малоданилівські споруди. Його розіграли ТОВ «Бест-Р» і ТОВ «Кодем».

Формально перемогу отримало «Бест-Р», створене після оголошення про проведення торгів. Відразу після перемоги новим власником фірми стала Елла Кутько. Це ще одна донька Кожанова, яка входила до складу переможеного засновників «Кодему» (раніше співвласником цієї фірми був і сам Кожанов).

За ці оборудки Кожанов та його спільники опинилися на лаві підсудних, чиновники, які ставили свої підписи на документах, не стали фігурантами справи, яка вже передана в суд.

В 2016 році на реконструкцію цих споруд Департамент укладав угоду з ТОВ «Будівельник» на суму близько 10 млн. грн.

Вце-губернатор Шахненко обіцяв виконати роботи на очисних спорудах Малої Данилівки ще три роки тому.

Цікаві й деякі ціни на матеріали та обладнання, які можна перевірити. Так, віконні блоки з металопластика планують купувати по 5253 грн./кв м. Хоча середня ціна по Харківській  області вдвічі менша. Завищені ціни на арматуру. Наприклад, планується купувати  арматуру Д 8 по 28470 грн./т, хоча у Харкові легко знайти таку саму арматуру по 20127 грн./т.

ТОВ «Будівельник» належить Михайлу Харнаму та Леоніду Надточию. Харнам й Надточий також є власниками бази «Елат», яка розташована за містом у рекреаційній зоні поряд з Печенізьким водосховищем.