Закарпатські митники з четвертої спроби роздали 174 мільйони на два пункти пропуску
12.10.2018   //  

Закарпатська митниця ДФС у вересні-жовтні уклала дві угоди про реконструкцію пунктів пропуску на загальну суму 174,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • ТОВ «Черкасиміськбуд» реконструює міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Лужанка» на кордоні з Угорщиною за 94,70 млн грн.
  • ПП «Елітбуд-1» дали 79,64 млн грн. на реконструкцію існуючих та будівництво нових об’єктів інфраструктури пункту пропуску «Ужгород» у пасажирському напрямку та на влаштування стику доріг цього пункту зі словацькою стороною.

За підсумковими відомостями ресурсів без ПДВ і доставки, вибірково перевірені ціни будівельних матеріалів загалом відповідають ринку та іншим тендерам.

Закупівлі провели за переговорною процедурою з нульовою формальною економією, бо відкриті торги цьогоріч уже двічі відміняли через нестачу учасників. На переговори щодо «Лужанки» також запрошували ТОВ «Візин Річ», яке запропонувало на 0,1% нижчу ціну та було відхилене з причини, не вказаної у протоколі переговорів тендерного комітету.

Крім того, торік відкриті торги щодо цих пунктів виграло ТОВ «Вест Білдінг Груп» із сумою 140,64 млн грн., що на 19% дешевше від теперішньої суми, але їх відмінили у жовтні 2017 року через відсутність подальшої потреби в закупівлі. Замовник пояснив це закінченням у грудні 2016 року дії грантових контрактів №HUSKROUA/LSP/001 та №HUSKROUA/LSP/003 від 2013 року і відсутністю інформації про продовження терміну дії проекту, отриманої від Європейської Комісії або компетентних органів управління Програмою прикордонного співробітництва «Європейський інструмент сусідства та партнерства». Нині ж джерелом фінансування вказано державний бюджет України.

Нагадаємо, в лютому ЗМІ повідомляли, що ЄС закрив проект модернізації кордону з Україною через затримки його втілення. Тоді ДФС заявила, що ця інформація нібито некоректна, і пообіцяла, що вона готова завершити всі проекти в 2018 році. У відповіді ДФС зокрема згадувалась і програма «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013», яка передбачала реконструкцію пунктів пропуску «Ужгород» і «Лужанка».

Фірма «Черкасиміськбуд» належить Надії Шаповал, Євгенії Андріяшиної, а також Анатолію, Максиму та Денису Бурським. Анатолій Бурський очолював департамент капітального будівництва Черкаської ОДА в роки губернаторства Сергія Тулуба.

Засновниками «Елітбуд-1» є Сергій Рудой, Василь Бойко і Денис Болейко. Останній був пов’язаний з братами Черпіцькими, яких називали лідерами угрупування «Чепчики».