«Енергоринок» за 2 мільйони євро купив словацький софт для ринку електроенергії «на добу наперед»
12.10.2018   //  

ДП «Енергоринок» 10 жовтня за результатами тендеру замовило компанії «Sféra A.S.» (Словаччина) програмного забезпечення для ринку електричної енергії на 1,97 млн євро, або 63,26 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Строком до середини 2022 року нададуть права на користування і забезпечать цілодобову підтримку трьох автоматизованих інформаційних систем за 1,18 млн євро:

  • для функціонування ринку «на добу наперед»;
  • для функціонування внутрішньодобового ринку;
  • для визначення фінансових зобов’язань учасників ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку і виставлення їм рахунків.

Решта 788 тис євро піде на їхнє впровадження, у тому числі 591 тис євро на встановлення, налаштування і запуск софт на обладнання замовника, 118 тис євро на рекомендації щодо внесення змін до нормативних документів і щодо бізнес-процесів та структури оператора ринку, а також 79 тис євро на навчання працівників замовника та учасників ринку роботі з софтом і супроводження тестування роботи ринків електроенергії.

Переможець вказав у довідці про досвід аналогічний договір від 2009 року з дочірньою фірмою «Okte A.S.» державної компанії «Slovenská elektrizačná prenosová sústava A.S.» («SEPS») щодо впровадження інформаційної системи оператора ринку XMtrade/ISOT.

Нині єдиним допущеним конкурентом була фірма «Soops Investment B.V.» (Нідерланди), причому під час активних торгів між двома учасниками очікувана вартість закупівлі, яка становила 3,15 млн євро, знизилась принаймні на третину, а саме на 37%.

Натомість компанію «Trayport Limited» (Великобританія) не допустили до аукціону, бо всі подані нею документи тендерної пропозиції не були перекладені на українську мову.

Словацький розробник «Sfera A.S.» вперше отримав державний підряд в Україні. Однак влітку він разом із «Soops Investment B.V.»  і ТОВ «Статус.Кво» Андрія Богуна брав участь у торгах «Енергоринку» щодо цього ж софту на нижчу очікувану суму 2,85 млн євро. Їх відмінили через неможливість усунення порушень закону, бо «Статус.Кво» завантажив тендерну пропозицію із ціною так, що її було видно всім до аукціону.