НАЗК намагалось оштрафувати керівника апарату АМКУ, але сплутало доходи різних місяців
11.10.2018   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції програло суд за звинуваченнями до в.о. керівника апарату Антимонопольного комітету Юрія Литвина у несвоєчасному повідомленні про суттєві зміни у майновому стані. Про це свідчить постанова Солом’янського райсуду Києва від 6 вересня.

Як підозрювало НАЗК, лише у липні 2018 року Литвин повідомив про отримані ще у грудні минулого року 186 тис. грн заробітної плати (з яких 97 тис. грн – нараховані у червні цього року). Проте, як довів суду Литвин, уся сума коштів отримана ним у червні цього року, а не у грудні – минулого, тож у його діях немає складу порушення.

Заслухавши аргументи сторін, суд закрив провадження у справі відносно Литвина у зв’язку з відсутністю у його діях події і складу адміністративного порушення.

Юрій Литвин є державним службовцем категорії «Б» – займає посаду директора Департаменту розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції АМКУ – в.о. керівника апарату Комітету.

На останній з посад Литвин перебуває всупереч результатам конкурсу на її зайняття, який у 2017 році виграв Дмитро Лосєв – замголови Державного фонду сприяння місцевого самоврядування в Україні з урядової вертикалі Володимира Гройсмана.

Деталі цієї історії описані у судових матеріалах. Так, 14 лютого минулого року АМКУ провів конкурс на заміщення вакансії керівника апарату Комітету. Литвин взяв участь, однак не пройшов, розв’язавши ситуаційні завдання всього на 0,44 бали. У лютому Комісія з питань вищого корпусу державної служби повідомила Литвину про недопуск. Литвин не погодився з відмовою і пішов в суд, апелюючи до «суттєвих порушень вимог чинного законодавства» при проведенні згаданого конкурсу. Судова тяганина наразі триває (докладніше про непризначення в АМКУ урядового протеже – тут).

Додамо, у червні минулого року Литвин повідомив про отримання 691 тис. грн від ЗАТ «Догмат Україна», як часткове погашення заборгованості по заробітній платі згідно рішення суду. Литвин працював у «Домат Україна» головою правління. Процедура банкрутства була розпочата за заявою одного з його засновників – Комерційного банку «Надра», який в останні роки свого існування напередодні визнання банкрутом був підконтрольний Дмитру Фірташу.

Нагадаємо, у серпні Голова АМКУ Юрій Терентьєв в інтерв’ю «Бізнес. Цензору» повідомив, що всі директори департаментів отримують приблизно одну ставку – оклад. Вони мають право на надбавку за інтенсивність. Юрій Литвин у рейтингу заробітних плат керівників підрозділів АМКУ займає третє місце.

Як стало відомо «Нашим грошам», Юрій Литвин буде проводити оціночні співбесіди із керівниками обласних територіальних відділень АМКУ у листопаді цього року (детальніше у матеріалі «Норови АМКУ: у Терентьєва втаємничили завдання для різних обласних відділень»).