«Ощадбанк» замовив партнеру Дзекона американського софту ще на 102 мільйони
06.10.2018   //  

ПАТ «Державний ощадний банк України» 20 вересня уклало угоду з ДочП «Ес Енд Ті Україна» про закупівлю софту на 102,00 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч протягом двох тижнів після оплати поставлять американську програмну продукцію Unlimited Oracle Licenses у вигляді онлайн-сервісу, яка включає Oracle Database Enterprise Edition – Processor Perpetual Software Update License & Support для необмеженої кількості процесорів та Oracle PaaS and IaaS Universal Credits.

За даними сайту «Ощадбанку», конкурентом на другому етапі редукціону було ТОВ «ОС Консалтінг». Цю фірму на чолі з Іваном Шевчуком заведено на британську компанію «Biomeсhanical Machinery Systems (BMS) & Consulting Nottingham Limited» та белізьку «Панакрофт Менеджмент Лтд». За держреєстром, власником британської фірми є Істван Форіан з Угорщини, а белізької – Сергій Коваленко із Запоріжжя. Раніше співзасновником була кіпрська «Елдертона Лімітед», яка свого часу була співвласником ТОВ «Борлас Україна» – разом із Сергієм Савченком, головою правління ТОВ «БМС Консалтінг».

Засновником переможця «Ес Енд Ті Україна» значиться кіпрський офшор «Сандт Холдінг Лімітед», а кінцевим бенефіціаром – австрієць Вольфганг Фюрлінгер. Незмінним директором  із 2001 р. є Юрій Лисецький, відомий як бізнес-партнер екс-голови «Укртелекому» Григорія Дзекона і Євгена Зиміна. Останній у 2016 р. керував ІТ-відділом ПАТ «Укрпошта», а у 2004 р. працював у комп’ютерному управлінні ЦВК під керівництвом Сергія Ківалова разом із Сергієм Катковим.

Згідно так званих «плівок Рибачука», Катков брав безпосередню участь у фальсифікації виборів на користь Януковича, що і призвело до першого Майдану. Його дружина Світлана Каткова, відома як віце-президент ТОВ «Астерос Україна», теж працювала в «Укртелекомі», правління якого очолював Дзекон. Торік її призначили в. о. директора з питань інформаційних технологій ПАТ «Українська залізниця».

Раніше «Астерос Україна» мало спільну адресу з «Пріокомом». У 2016 році вони засвітилися в якості спаринг-партнерів на тендері «Укрпошти» із закупівлі послуг розробки софту для контакт-центру поштарів за 5,68 млн грн.

Нині засновником і директором «Астерос Україна» є Леонід Копач із Чернігівщини, а підписантом – Юрій Великий. Раніше фірма належала Великому і кіпрський компанії «Астерос технолоджі солюшинз холдінгз лімітед», чиїми бенефіціарами були росіяни Ірина Макєєва, Юрій Бяков, Дмитро Кошелев, Борис Поляков та Михайло Гаврилов.

Бяков – основний акціонер російського системного інтегратора АТ «Астерос», який обслуговує Адміністрацію Президента РФ, Міністерство оборони РФ, ФСБ і так далі.