«Сільські» реєстратори двічі втручались в Держреєстр після призначення Супрун нового ректора ОНМедУ
05.10.2018   //  

Реєстраційні комунальні підприємства, зареєстровані сільськими радами Одеської області, двічі втручалися у Єдиний держреєстр після призначення Міністерством охорони здоров’я у липні цього року в.о. ректора Одеського національного медичного університету Костянтина Аймедова. Про це йдеться в сюжеті В’ячеслава Касіма у програмі «ЦРУ» (24 канал).

17 липня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун достроково розірвало контракт з незмінним понад 20 років ректором одного з найбільших медичних ВНЗ в Україні Одеського національного медуніверситету Валерієм Запорожаном за порушення статуту та умов контракту.

18 липня в.о. ректора вузу МОЗ призначив Костянтина Аймедова. Після чого він як керівник був зареєстрований у Реєстрі Мін’юсту. Водночас на наступний день Аймедова викинули з Реєстру. Ці зміни вдалося швидко скасувати, і з цією справою зараз розбирається кіберполіція.

Аймедов встиг пропрацювати трохи довше ніж місяць, як з’ясувалося, що 29 серпня Запорожан у Окружному адмінсуді Києва домігся видання ухвали про тимчасове зупинення дії наказу МОЗ про призначення нового ректора. І вже наступного дня у Реєстрі відбулися зміни. Новим ректором вписали Юрія Сухіна – лояльну до Запорожана людину. Держреєстратор зробив це на підставі нібито судового рішення, яке насправді такого права не давало. В ухвалі суду лише йшлося про зупинення дії пункту 2 наказу МОЗ від 17 липня. Це пункт про призначення Аймедова. А згадки про якесь інше призначення у судовому рішенні не було. Не було і відповідних наказів та погоджень МОЗ.

«ЦРУ» з’ясувало, що першого разу реєстраційні дії здійснило комунальне підприємство Новоселівської сільради «Регіональне бюро державної реєстрації» (засновник Новоселівська сільрада Березівського району Одеської області). Воно знаходиться в офісному приміщенні одеського стадіону «Чорноморець». Директор КП Олексій Бондар відмовився коментувати реєстрацію по ректору.

Другу, більш вражаючу реєстрацію – про призначення керівником вузу Сухіна – здійснило КП «Департамент державної реєстрації» (засновник Ройлянська сільрада Саратського району Одеської області, зареєстроване у 2017 р.). Сільський голова Ройлянки Валерій Корінь підтвердив, що сільрада голосувала за створення КП після того, як до них приїжджали з відповідною пропозицію люди нібито з Одеси і пообіцяли сплату коштів у сільський бюджет. Але відтоді реєстратора, як і обіцяних коштів, в селі ніхто не бачив. Журналісти не знайшлися реєстраторів і в Одесі. Директор підприємства Віктор Сердюк у телефонній розмові відмовився будь-що коментувати.

Сільський голова Корінь розповів, що не знає, як вплинути на засноване сільрадою КП, яке акредитоване Мін’юстом. Водночас, заступник голови Мін’юсту Олена Сукманова поскаржилась на слабку відповідальність сільських та селищних рад.

«Бо вони досі не розуміють, що відповідальність за дії своїх реєстраторів і за діяльність свого комунального підприємства несе територіальна громада у вигляді сільських-селищних рад», – розповіла Сукманова.

Тим не менш, Мін’юст визнав, що КП «Департамент державної реєстрації» Ройлянської сільради – це шахраї і реєстратора відключили від реєстру. Його дії скасували, але Аймедова поки не відновили на посаді керівника вузу. За його слова, для відновлення повинна пройти серія законних дій.

Поки Аймедов чекає на урегулювання питання про призначення, в.о. ректора згідно з наказом МОЗ стала проректор Владлена Дубініна. Юрія Сухіна, призначеного «чорними» реєстраторами, до справ так і не допустили.

Від «Наших грошей»:

Наприкінці вересня стало відомо, що Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним призначення Владлени Дубініної на посаду виконувача обов’язків ректора Одеського Національного медичного університету (ОНМедУ). Суд задовольнив заяву Юрія Сухіна та Костянтина Талалаєва.

Станом на 4 жовтня у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб керівником та підписантом (без обмежень) вказано Валерія Запорожана.