Група Грановського продала «Укрзалізниці» вугілля на 55 мільйонів у півтора рази дорожче від інших тендерів
03.10.2018   //  

Філія «Пасажирська компанія» ПАТ «Українська залізниця» 24 вересня за результатами тендерів замовила ТОВ «Коларес-Брокерс» вугілля на 54,75 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч для виробничих підрозділів залізниці по всій контрольованій території України поставлять 11 997 т вугілля марки ДГКОМ (13-100) у середньому по 4 564 грн. за тонну. Сума угод лише на 2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 56,15 млн грн. Виробниками в договорах вказано київське ТОВ «Збагачувальна фабрика «Богучарська» донеччан Олега Кардаша-Олександрова та Світлани Сафонової і маріупольське ТОВ «Вугілля Інвест» донеччан Олексія Демідова та Олени Дружкіної.

Ціна вугілля для залізниці значно перевищує ціни на інших тендерах. Наприклад, в один день з «Укрзалізницею» замовив вугілля Квартирно-експлуатаційний відділ міста Вінниця – ДГ (13-100), яке є фактичним аналогом ДГКОМ (13-100), обійшлось 2 549 грн./т із доставкою у Вінницю та село Серебрія на кордоні з Молдово. Це на 79% дешевше від ціни для залізниці.

Днем пізніше КП «Компанія «Вода Донбасу» замовило вугілля ДГ (13-100) із розвезенням по контрольованій частині Донеччини по 3 550 грн./т, що на 29% дешевше.

Раніше у вересні Корсунь-Шевченківський професійний ліцей на Черкащині купував вугілля ДГ (13-100) із доставкою до себе по 3 675 грн./т, а Кривоозерський професійний аграрний ліцей на Миколаївщині – по 3 700 грн./т,.

Із шести тендерів на чотирьох єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Торговий дім «Магнатек», а на інших двох – ще й окремо ТОВ «Славресурс» і ТОВ «Паливторг».

У більшості випадків «Магнатек» пропонував трохи нижчу ціну. Його відхилили, бо він не зазначив у довідці про предмет закупівлі Декларацію постачальника про відповідність від ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія», чию продукцію пропонував.

Натомість «Паливторг» взяв участь в одних торгах із нижчою на 30% ціною, але не подав документи про відповідність ст. 17 закону «Про публічні закупівлі», тож його відхилили.

До окремих аукціонів із різних причин не допустили ТОВ «Імпульс-2008», ТОВ «Оптім-Паливо», ТОВ «Енік Енерджі Груп» і ТОВ «Вуглеторфзбагачення». Останні дві фірми оскаржували своє відхилення в АМКУ, однак згодом відкликали свої скарги відповідно через «зміну кон’юнктури ринку» та після «уважного вивчення документації».

Столичною «Коларес-Брокерс» зі статутним капіталом 1 тис грн. володіє та керує Марія Яхніна, яка була директоркою ТОВ «Нако Електрик». Останнє навесні оскаржувало дискримінацію на торгах обленерго в АМКУ, а скаргу оплатила «Коларес-Брокерс».

Співзасновником нині припиненого «Нако Електрик» є Віталій Самойлович Вайнштейн з Берліну 1950 р. нар. Так само звуть екс-помічника нардепа Олександра Грановського (БПП) і співвласника ТРЦ «Art mall». Цей центр звели на гроші від конфлікту за ТРЦ «SkyMall», до якого причетний Грановський та його партнер Андрій Адамовський, покровитель найбільшого постачальника палива для залізниці ТОВ «Трейд Коммодіті».

Також Віталій Вайнштейн керував ТОВ «Алакор Сіті», чиїм бенефіціаром є президент Єврейської ради України Олександр Сусленський. Сусленський згадується у декларації нардепа Георгія Логвинського як покупець якогось рухомого майна за 1,01 млн грн. Логвинський є близьким товаришем керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Той допоміг Логвинському позбавитись порушеної НАБУ справи щодо захвату Черкаського лікеро-горілчаного заводу. Також Сусленський і Логвинський брали участь у відкритті почесного консульства Ізраїлю у Львові.

Сусленський також відомий як колекціонер живопису і у цій сфері він є партнером з Андрієм Адамовським по фонду «Український авангард» разом із Борисом Фуксманом.

При цьому «Нако Електрик» було зареєстроване у бізнес-центрі «Євразія» по вул. Жилянська, 75. Там само знаходиться робочий кабінет Адамовського і приймальня Грановського. Крім того, у «Євразії» прописане ТОВ «Максмед Інтернешнл», яке в 2017 році оскаржило в АМКУ торги «Укрзалізниці» щонайменше на 10 млрд грн.

Другим співзасновником «Нако Електрик» було АТ «ЗНВКІФ «Акведук», яке належить ТОВ «Коларес», чиїм засновником є ТОВ «Вєк Груп» Григорія та Вадим Котляренків.

Начальником юридичного відділу і членом тендерного комітету іншої філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» є Юлія Дєєва. У її резюме вказано, що вона раніше працювала у «Коларес». У цій же фірмі працює адвокат Андрій Бабаєв, який за даними «Наших грошей», захищав кількох представників «Укрзалізничпостачу» по так званій «метизній справі» НАБУ.