Апеляція не визнала порушень на будівництві висоток на руслі малої річки Дніприк під Києвом
03.10.2018   //  

Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення суду першої інстанції, який визнав протиправним та скасував рішення Чабанівської селищної ради про затвердження Детального плану території (ДПТ) ділянки 0,43 га по вул. Покровська, 4-Д у Чабанах під Києвом, де ТОВ «Покровський двір» зводить дві житлові багатоповерхівки (ЖК «Покровський двір»). Про це написав Сергій Чагаров у «Ні корупції!».

У квітні 2016 року Чабанівська селищна рада Києво-Святошинського району надала ТОВ «Білоцерківський завод будівельних виробів «Моноліт» дозвіл на розробку Детального плану території (ДПТ) забудови земельної ділянки в селищі Чабани по вул. Покровська, 4-Д.

Громадські слухання щодо врахування пропозицій громадськості в проекті ДПТ виконавчий комітет Чабанівської селищної ради призначив на 20 жовтня 2016 року.

Жителька Чабанів Наталія Арутюнян запевняє, що повідомлення про початок проведення громадських слухань ДПТ по вул. Покровській не відповідає вимогам містобудівного законодавства. Крім того, селищна рада надавала лише графічну частину ДПТ, а текстову частину від громади приховували. А сам Детальний план, затверджений у листопаді 2016 р., містить низку порушень Державних будівельних норм (ДБН).

Наталія Арутюнян звернулась до Києво-Святошинського райсуду Київської області з позовом до Чабанівської селищної ради з вимогою визнати незаконним та скасувати рішення по ДПТ.

У травні 2018 року суд підтримав вимоги активістки та визнав незаконним рішення селищної ради. В рішенні суду йдеться, що Чабанівська рада не надала докази оприлюднення результатів розгляду пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації у законний спосіб.

Чабанівська рада подала апеляційну скаргу. Київський апеляційний адмінсуд задовольнив її, і скасував рішення суду першої інстанції. Суд вважає, що права Арутюнян не було порушено.

Щодо будівництва багатоповерхівок на ділянці, по якій, згідно з Генпланом селища Чабани, проходить русло малої річки Дніприк, суд зазначив, що «саме лише твердження про те, що Генплан не передбачає можливості розміщення відповідного об’єкта, не може бути підставою вважати оскаржуване рішення Ради незаконним, оскільки йдеться лише про розробку ДПТ, а не його затвердження; розробка ДПТ не суперечить Генплану, а лише його деталізує».

Водночас, згідно з викопіюванням з Генплану Чабанів, по території земельної ділянки на вул. Покровська, 4-д проходить струмок річки Дніприк.

Навіть висновок «Програми інженерно-геологічних вишукувань ділянки будівництва», замовником якої є ТОВ «Покровський двір», показав, що ділянка знаходиться в межах річки: «В геоморфологічному відношенні ділянка вишукувань знаходиться в межах долини малої річки, що в межах смт. Чабани утворює каскад невеликих озер», – йдеться у висновку Програми.

Наталія Арутюнян буде подавати касаційну скаргу.

Видання також звернуло увагу, що У 2017 р. екологи та громадські активісти повідомляли, що в с. Чабани «Покровський двір» намагається збудувати дві багатоповерхівки в долині малої річки Дніприк, що суперечить нормам природоохоронного законодавства та завдає значну шкоду довкіллю. Тоді екологи звернулись до Генпрокуратури з вимогою подати позов до суду в інтересах держави щодо захисту прибережної захисної смуги річки Дніприк та написали заяву про злочин, передбачений ч.1 ст. 242 КК України «Порушення правил охорони вод».

Від «Наших грошей»:

Бенефіціаром ТОВ «Покровський двір» є мешканець Білої Церкви Київської області Леонід Оріх.