Суд покарав екоінспектора штрафом в розмірі сьомої частини отриманого хабара
01.10.2018   //  

Старший інспектор державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Віктор Дмитрук, якого у травні спіймали на хабарі у $7 тис, відбувся штрафом в 25,5 тис грн.

Про це пише видання «Курс».

З матеріалів справи відомо, що Дмитрук займав посаду начальника відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу – старшого державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області. 24 травня  Дмитрук у Сукільському лісництві ДП «Болехівське лісове господарство» домовився з посадовцем цього лісництва не проводити перевірку діяльності господарства, щоб не виявити можливих порушень в його роботі. А саме фактів незаконної вирубки лісу, що потрібно було б відобразити в акті перевірки.

Дмитрук пообіцяв, що для блокування перевірки він вплине на трьох підпорядкованих інспекторів. За свої послуги він вимагав $7 тис. (183 тис грн.. за курсом НБУ на 24 травня 2018р. – «НГ».

Було вирішено, що гроші передасть посередник – лісничий  Церківнянського лісництва. 29 травня на АЗС посередник передав необхідні гроші, залишивши їх на задньому сидінні машини Дмитрука. Після чого інспектор був затриманий співробітниками поліції та Служби безпеки України.

Справу по суті розглядав суддя Долинського районного суду Ігор Андрусів.

У суді Віктор Дмитрук розкаявся та визнав вину.

Суд кваліфікував дії Дмитрука за ч. 2 ст. 369-2 КК України як одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою (карається штрафом 12750-25500 грн, або позбавленням волі від двох до п’яти років – «НГ».

Суд визнав Дмитрука виним та призначив 25, 5 тис грн.. Також Дмитрук заплатить майже 9 тис грн. за проведення експертизи.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду, і дослідження яких було визнано судом недоцільним.