Суд арештував будинки житлового комплексу «Шевченківський квартал»
28.09.2018   //  

Будівництво житлового комплексу станом на вересень 2018 р.

Печерський районний суд Києва заарештував об’єкти завершеного і незавершеного будівництво ЖК «Шевченківський квартал» у Києві, забудовником якого є ТОВ «ВКФ «Фарби України». Про це написала Анна Камєліна у «KиевVласті» з посиланням на ухвалу суду від 30.08.2018.

Слідство встановило, що у 2014 р. замовники будівництва – директор Державного вищого навчального закладу «Київський індустріальний коледж» і директор ТОВ «ВКФ «Фарби України» – подали до Департаменту Держархбудінспекції в Києві декларацію про початок будівельних робіт «Будівництво житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Українська, 6 у Шевченківському районі Києва», в яку внесли завідомо неправдиві відомості про видані містобудівні умови і обмеження (МУО). Згодом, в тому числі і на підставі цього документа, були розпочаті будівельні роботи зі зведення ЖК «Шевченківський квартал».

Крім того, правоохоронці розслідують факт заволодіння посадовими особами «Фарби України» в 2016-2017 рр. коштами інвесторів в особливо великих розмірах під час купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно, розташоване в 3 і 4 секціях ЖК «Шевченківський квартал».

Згідно з інформацією Департаменту земельних ресурсів Київської КМДА, земельна ділянка площею 0,95 га (кадастровий номер 8000000000: 91: 050: 0046) знаходиться в постійному користуванні у «Київського індустріального технікуму» з 2003 р. (цільове призначення – для будівництва і експлуатації гуртожитку для студентів і житла для працівників технікуму).

Генпрокуратура підозрює фігурантів справи у самоуправстві, шахрайстві, ухиленні від сплати податків. Правоохоронці розслідуються обставини заняття земельної ділянки по вул. Українській, 6 в м. Києві та будівництва на ній ЖК «Шевченківський квартал».

Суд задовольнив клопотання прокурора накласти арешт на завершене і незавершене будівництво житлового комплексу.

Видання зазначило, що в відкритих джерелах є багато інформації про ЖК «Шевченківський квартал». Наприклад, сайт lun.ua повідомляє, що це – житловий комплекс економ-класу від забудовника «Рон-стоун». В ході його будівництва буде зведено два будинки заввишки в 22 і 25 поверхів.

Інформація про цей ЖК є і на сайті Асоціації допомоги постраждалим інвесторам в розділі «Проблемний об’єкт». Сайт повідомляє, що при отриманні дозвільних документів на будівництво забудовник свідомо занизив категорію складності об’єкта будівництва, грубо порушивши норми містобудівного законодавства.

ЖК «Шевченківський квартал» входить в список 43 незаконних недобудов скандального забудовника Анатолія Войцеховського за 2009-2014 рр. У 2016 році в ДАБІ пояснили, що купивши в квартиру в одному з будинків забудовника, у якого не було документів на початок робіт, оформити право власності на неї буде неможливо.

Наразі засновником ТОВ «ВКФ «Фарби України» вказана Олега Пустільніка, директор Юлія Дацька.

Від «Наших грошей»:

Як повідомляли «Наші гроші», у 2016 році ДАБІ України звернулося до Окружного адмінсуду Києва з позовом до ТОВ «ВКФ «Фарби України» та відокремленого структурного підрозділу «Київський індустріальний коледж» Київського національного університету будівництва і архітектури, щоб останні знесли незаконно збудовані дві секції багатоповерхівки (через надані коледжем та фірмою недостовірних даних та відсутність дозволів).

Суд першої інстанції ДАБІ програла, а апеляція зобов’язала вуз та «Фарби України» знести дві секції будинку житлового комплексу на вул. Новоукраїнська, 24а (Українська, 6) біля станцій метро Сирець, Дорогожичі та Берестейська. Наразі справа знаходиться в касації.

У 2014-2015 рр. ТОВ «ВКФ Фарби України» було записане на Вадима Гребельника та Яну Трофименко.

Девелопером будівництва виступає ТОВ «Рон-стоун» Артема Широкого та відомого забудовника Олега Репи. Останній у 2008-2010 рр. займав керівну посаду в «Укогруп» Войцехівського.

У 2004-2012 рр. Репа був співвласником та директором ТОВ «Альфабудсервіс». В подальшому співзасновницею фірми були вже згадана екс-співвласниця «ВКФ Фарби України» Яна Трофименко. «Альфабудсервіс» та «ВКФ Фарби України» фігурують у кримінальній справі щодо фіктивності та податкових махінацій під час виконання будівельно-монтажних робіт по вул. Українська, 6.

Наразі Репа разом з Багіровим Багтіяром Каміл Огли володіє ТОВ «Міжнародна будівельна компанія «Партнер». У 2015 р. Репа балотувався до Київради від партії «Єдність» Омельченка, але не пройшов.