Керівництво прикордонної академії підозрюють у вимаганні 15% «відкатів» на продуктових закупівлях
28.09.2018   //  

Департамент захисту економіки Нацполіції підозрює, що до вчинення злочину, пов’язаного з вимагання «відкатів» за підписання договорів з поставки продуктів харчування, можуть бути причетні ректор Національної академії державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького (м. Хмельницький) та його заступник з ресурсного забезпечення. Про це написав «Незалежний громадський портал» з посиланням на ухвалу Шевченківського райсуду Львова від 14 вересня.

За даними слідства, військова прокуратура Західного регіону України ще в листопаді 2017 року отримала повідомлення від Нацполіції про те, що посадовці хмельницької прикордонної академії вимагають та мають намір отримати неправомірну вигоду від підприємця за сприяння в підготовці та прийняття рішення щодо підписання договору про закупівлю продовольства.

Так, заступник начальника відділу тилового забезпечення – начальник відділення продовольчого відділу тилового забезпечення Національної академії Державної прикордонної служби, який у вересні 2018 р. був викритий на хабарі, у листопаді 2017 р. у розмові з представником одного з ФОПів заявив про необхідність надання керівництву академії коштів в розмірі 15% від суми договору, яка становила 271 тис грн. (звідси – сума хабара 40,6 тис грн.). Зокрема, йшлося про закупівлю через ProZorro 1400 кг вершкового масла на 196 тис грн. та 500 кг сичужного твердого сиру на 75 тис грн.

У грудні 2017 р. представник підприємця двома траншами перерахував на банківську картку 40,5 тис грн., які у нього вимагав посадовець прикордонної академії. При цьому, банківська картка належала дружині заступника начальника відділу тилового забезпечення академії.

За даними системи ProZorro, поставку товарів, за які вимагалися хабарі, здійснила ФОП Валентина Кравченко, яка зареєстрована у Києві.

Видання нагадує, що 19 вересня Шевченківський райсуд Львова обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 60 днів заступнику начальника відділу – начальнику відділення продовольчого забезпечення відділу тилового забезпечення Національної академії ДПС. У суді військова прокуратура просила для підозрюваного посадовця взяти його під варту з можливістю внесення застави не менше 500 тис грн.

Повідомлялося також, що посадові особи прикордонної академії впродовж 2017 р. отримали «відкатів» на загальну суму майже 58 тис грн.

Від «Наших грошей»:

Ректором Національної академії державної прикордонної служби України ім. Хмельницького є Олег Шинкарук, заступником з ресурсного забезпечення – В’ячеслав Василевський, заступником начальника відділу тилового забезпечення – начальником відділення продовольчого відділу тилового забезпечення – Андрій Багінський.