Перед продажем Тігіпку порошенківської «Кузні на Рибальському» з неї вивели нерухомість
27.09.2018   //  

У серпні 2018 року ПАТ «Кузня на Рибальському» передала ТОВ «Буд-Реновація» своєї нерухомості на загальну площу понад 60 тис кв м. Про це написав Максим Опанасенко у «Bihus.Info».

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко 26 вересня анонсував продаж заводу «Кузня на Рибальському», що спеціалізується на суднобудуванні. Його кінцевими бенефіціарними власниками є президент Петро Порошенко і перший заступник голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка Ігор Кононенко.

Перед цією заявою, 14-16 серпня понад 60 тис кв м нерухомості на Електриків, 26, де і знаходиться «Кузня на Рибальському», було передано «Буд-Реновація». Ця фірма  заснована три місяці самою ПАТ «Кузня на Рибальському», а її кінцевими бенефіціарами також є Петро Порошенко та Ігор Кононенко.

Серед переданої нерухомості – цехи, склади та верф. Судячи з підстав, вказаних у витязі з реєстру, майно передане «Буд-Реновації» безоплатно.

За словами керівника департаменту корпоративного права компанії «Юрімекс» Святослава Кібця, стандартною практикою в такій ситуації є передача нерухомості як внеску до статутного капіталу новоствореної компанії (статутний капітал «Буд-Реновація» складає 6,13 млн грн. – «Н.Г.»).

За інформацією з фінансового звіту «Кузні на Рибальському» за 2017 рік, їхні основні засоби оцінювалися у понад 275 млн грн. інвестиційна нерухомість – у більше ніж 28 млн грн. Водночас статутний капітал фірми «Буд-Реновація» становить 6,13 млн грн.

Серед основних причин, які могли спонукати власників передати перед продажем нерухомість компанії новій фірмі, юристи виділяють бажання потенційного покупця захистити майно від можливих зазіхань, або уникнути, наприклад, швидкого арешту майна  за борги перед партнерами або податковою. Також, після передачі майна законодавством про банкрутство встановлено річний термін, протягом якого існує можливість визнати цю операцію недійсною. Після спливу цього терміну компанію можна вводити у банкрутство, не виплачуючи борги, але зберігаючи всі активи.

Відповідно до фінансового звіту за 2017-й рік «Кузня на Рибальському» мала понад 178 млн грн. кредиторського боргу за товари, роботи і послуги, більше 78 млн грн. – за розрахунками з бюджетом і більше 1, 1 млрд грн. – за одержаними авансами.

Основний вид діяльності «Буд-Реновації» – «організація будівництва будівель». Нині поруч з «Кузнею на Рибальському» зводиться скандальний житловий комплекс «Рибальський». Програма «Схеми» пов’язувала цей ЖК з нардепом Нестором Шуфричем (Опозиційний блок) та екс-головою Держкомпідприємства Михайлом Бродським.

Від «Наших грошей»

27 вересня група компаній «ТАС», яка належить бізнесмену і політику Сергію Тігіпку, підтвердила, що купує завод «Кузня на Рибальському».