«Ощадбанк» скупився на 124 мільйони в екс-менеджерів фірми з карними справами, яку «банив» Світовий банк
27.09.2018   //  

ПАТ «Державний ощадний банк України» у березні-серпні уклало дві угоди з ТОВ «ІТ Платформа» про закупівлю обладнання та послуги на загальну суму 123,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Поставлять обладнання виробництва компанії «Check Point» для сегментації мережі та захисту мережевого трафіку за 51,84 млн грн. Міжмережеві екрани Check Point 5600 Next Generation Threat Prevention Appliance-High Performance Package в кількості 24 штуки коштують по 1,20 млн грн., а Check Point 5600 Next Generation Threat Prevention Appliance-High Performance Package for High Availability в кількості 24 штуки – по 960 тис грн.

Також замовили програмне забезпечення від тієї ж «Check Point» і послуги з технічної підтримки його та обладнання на 72,15 млн грн. Софт обійдеться у 9,70 млн грн., підтримка обладнання – у 47,59 млн грн., а підтримка софту – в 14,86 млн грн.

Компанія «ІТ Платформа» через ТОВ «ІТ Менеджмент» належить Тетяні Мюллер та керівнику Олексію Морозову. Це колишня фінансова директорка та колишній заступник директора ТОВ «БМС Консалтінг». Крім того, директорка «ІТ Менеджменту» Тетяна Полєно свого часу значилась у «Прозорро» контактною особою «БМС Консалтінгу».

За даними телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», після Майдану СБУ та Генпрокуратура порушили кримінальні справи проти «БМС Консалтінг». Спецслужба підозрює фірму у фіктивних послугах, за які в 2012-2015 роках сплачувалися десятки мільйонів. Прокуратура розслідує справу щодо змови фірми із службовцями самої Генпрокуратури і завищенні цін на тендерах.

У липні 2016 року Світовий банк повідомив про відсторонення ряду українських ІТ-компаній від своїх тендерів через факти корупції. Серед компаній-порушників банк назвав «БМС Консалтінг». Через місяць після заяви цієї заяви Світового банку було зареєстровано фірму «ІТ Платформа» в будівлі, де базувалося «БМС Консалтінг».

Директором «ІТ Платформи» тоді призначили Костянтина Лосінського. До цього він п’ять років працював в Управлінні інформаційних технологій ГПУ, а в березні 2017 року подав декларацію на звільнення з Генпрокуратури. Уже під час розслідування журналістів «ІТ Платформа» змінила директора: ним став Олексій Морозов.

Усього з грудня 2016 року «ІТ Платформа» отримала підрядів на 294,09 млн грн., з яких 41,01 млн грн. – у Генпрокуратури та її академії, а нинішні в «Ощадбанку» – найбільші.