«Бориспіль» купив трохи вищі американські інтроскопи в півтора раза дорожче, ніж півроку тому
27.09.2018   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» у лютому-вересні за результатами тендерів уклало п’ять угод про закупівлю рентгено-телевізійних інтроскопів на загальну суму 1,60 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Сума угод на 18% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 1,95 млн євро.

Фірма «Arempa International Ltd FZC» (ОАЕ) за 1,25 млн євро поставить 16 інтроскопів виробництва «Rapiscan Systems Ltd.» (США) із пусконалагодженням і консультаціями:

  • один інтроскоп Rapiscan 632DV за 170 тис євро;
  • чотири інтроскопи Rapiscan 627DV у середньому по 90 тис євро;
  • вісім інтроскопів Rapiscan 620DVAT у середньому по 68 тис євро;
  • три інтроскопи Rapiscan 627DV у середньому по 59 тис євро.

Таким чином, у серпні одна й та ж модель Rapiscan 627DV (підкреслена по тексту) коштувала у півтора раза дорожче, ніж у лютому. В переліках технічних характеристик відрізняються лише рік випуску і параметр «висота конвеєра над підлогою»: у серпні – відповідно не раніше 2018 року та 840 мм, у лютому – не раніше 2017 року та 800 мм.

ТОВ «Скрінінг Енд Детекшн Системс» за 350 тис євро замовили ще вісім інтроскопів CX6040D виробництва згаданої китайської «Nuctech Company Limited» по 44 тис євро.

Єдиним допущеним конкурентом «Аремпи» була фірма «Baltic Sky OÜ» (Естонія) Леоніда Шуральова. Натомість ТОВ «Медінжиніринг» та «Alfa-System Sp. z o.o.» (Польща) не допустили до аукціонів, бо обидві написали «збережуючи» замість «зображуючи», а друга також не подала регламент правління та принесла довідку із Національного судового реєстру Польщі, яка не відповідала формі з сайту Міністерства юстиції Польщі. «Медінжиніринг» безуспішно оскаржував своє відхилення в АМКУ.

На зимових тендерах «Entreprises Medicales Gray S.A.» (Швейцарія) пропонувала нижчі ціни: на 0,3% від переможця «Скрінінг Енд Детекшн Системс» і на 13% від переможця «Arempa», проте її відхилили (детальніше про це читайте у статті «Тонкощі тендерів «Борисполя»). Дорожчими суперниками були ТОВ «МКТ-Комюнiкейшн», «Prestige Security Services AG» і «THG Technik Handels Gesellschaft AG» (Швейцарія).

Арабська «Arempa» зареєстрована у Міжнародній вільній зоні аеропорту Шарджі (ОАЕ). Згідно з установчим договором від 8 січня 2017 року, її акціонерами є Вахе Папазян (60%, громадянин Вірменії, проживає у США), Хасмік Данельян (20%, громадянка Вірменії, проживає в ОАЕ) та Наталія Лебедєва (20%, громадянка Румунії, проживає в США).

Раніше фірма не отримувала підрядів, але брала участь у торгах Державної фіскальної служби щодо закупівлі сканерів для огляду вантажівок і контейнерів. Тоді вона виграла аукціон за одним із лотів на 219,00 млн грн., а потім відмовилась підписувати договір, як і обидва конкуренти «Nuctech Company Limited» (Китай) і «Folgat AG» (Німеччина).

Столичною «Скрінінг Енд Детекшн Системс» зі статутним капіталом 4 тис грн. володіє і керує Наталія Скринник із Бучі, яка в лютому шукала роботу директора, працюючи у ПАТ Банк «Контракт». Фірма зареєстрована по вул. Чигоріна, буд. 49, оф. 5 разом із майже двома десятками інших юросіб, у тому числі ліквідатор шахт ТОВ «Дівітея».

За даними системи «YouControl», раніше засновником і директором «Скрінінг Енд Детекшн Системс» був Роман Черняк, а до нього – Артур Жулінський.