Суд не дав «Полтавській газонафтовій компанії» удвічі зменшити ренту як велів Стокгольмській арбітраж
26.09.2018   //  

Верховний Суд не дозволив примусово виконати в Україні рішення Стокгольмського арбітражу, а саме знизити для СП «Полтавська газонафтова компанія» рентну плату за користування надрами з 55% до 28%. Відповідну постанову Верховний суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду ухвалив 19 вересня.

14 січня 2015 року Стокгольмський арбітраж розглянув позов компанії «JKX Oil & gas plc» (Велика Британія), «Poltava gas b.v» (Нідерланди) та СП «Полтавська газонафтова компанія» до держави України в особі Мін’юсту.

У результаті розгляду цього позову Арбітраж виніс рішення, яким Україні наказується утриматися від накладення рентної плати за користування надрами для видобування природного газу компанією СП «Полтавська газонафтова компанія» за ставкою вищою ніж 28%, що була передбачена Податковим кодексом України до 31 липня 2014 року.

20 січня та 6 лютого 2015 року компанії направили Мін’юсту листи щодо виконання цього арбітражного рішення, проте відповіді не отримали.

Справа судами розглядалась неодноразово.

8 червня 2015 року Печерський райсуд Києва надав дозвіл на примусове виконання рішення Арбітражу.

21 грудня 2016 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу Мін’юсту і скасував ухвалу Печерського райсуду. Таке рішення мотивоване тим, що надання судам компетенції змінювати розміри податків/обов’язкових платежів усупереч нормам Податкового кодексу України було б порушенням встановлених у державі основоположних принципів оподаткування, тому визнання та виконання Арбітражного рішення порушує публічний порядок держави Україна, а отже, відповідно до частини другої (b) статті V Нью-Йоркської Конвенції 1958 року та пункту 7.3 Податкового кодексу України, Арбітражне рішення не може бути визнано та виконано на території України.

У січні 2017 року представник компаній Андрій Стеценко подав касаційну скаргу. Та Верховний Суд назвав висновок апеляційного суду правильним. Суд вказав, що арбітражне рішення всупереч вимогам Податкового кодексу фактично призведе до зміни ставок рентної плати за користування надрами для видобування природного газу для СП «Полтавська газонафтова компанія» з 55 до 28 відсотків.

Крім того, ВС зазначив, що самостійною підставою для відмови в приведенні до виконання вказаного арбітражного рішення є порушення компаніями 3-місячного строку для звернення до Арбітражу.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

«Полтавська газонафтова компанія» добуває вуглеводні на шести родовищах Полтавщини та є основним активом в Україні британської компанії «JKX Oil&Gas PLC». У грудні 2017 року в раду директорів останньої увійшов директор ПАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» Михайло Бакуненко, який до того був заступником голови правління і директором із розвитку і стратегії ПАТ «Укрнафта», а ще раніше працював у компанії «Renaissance Capital».

Найбільшим акціонером британської «JKX» (27,5%) є «Eclairs Group» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Однак, за даними «Економічної правди», група Коломойського-Боголюбова не контролює підприємство. На зборах у січні 2016 року без голосів компаній, підконтрольних Коломойському-Боголюбову і російському бізнесмену Олександру Жукову, було змінено раду директорів «JKX».

У грудні 2016 року «JKX» призначило керівником «Полтавської газонафтової компанії» Віктора Гладуна, який з травня 2015 по липень 2016 був заступником голови правління «Укргазвидобування». У квітні Гладун також ввійшов у наглядову раду банку «Авангард», що належить інвестиційній компанії «ICU», яка є фінансовим радником президента Петра Порошенка.